Херсонський колаборант Сальдо заявив про вересневі “місцеві вибори” на Херсонщині

Чергову фейкову спробу легалізації самих себе роблять колаборанти на Херсонщині. На додачу до “референдуму”, який мав на меті легалізувати в російському законодавстві тимчасово захоплені окупантами українські землі Херсонської та Запорізької областей, а також Донецької та Луганської областей, тепер колаборант Сальдо заявив о проведенні на Херсонщині “виборів”.

10 вересня 2023 року колаборанти та представники Російської Федерації планують провести “місцеві вибори” на окупованій частині Херсонської області.

Головою фейкового “виборчкому” присутні 6 березня 2023 року на зустрічі 10 осіб одноголосно обрали Марину Захарову. Захарова займалась проведенням “референдуму” на Херсонщині у вересні 2022 року. Дистанційно участь у зустрічі брала голова Центрвиборчкому РФ Елла Памфілова. Окрім Захарової право вирішального голосу в “комісії” має Сергій Висотін.

Марина Захарова на різних “посадах” вела роботу зі ЗМІ у “Міністерстві праці та соціальної політики “Донецької Народної Республіки” та в “адміністрації Глави “ДНР”. Була директором “департаменту внутрішньої та зовнішньої політики Херсонської області”. 2022 року очолила “обласну виборчу комісію”.

Сергій Висотін – член “Виборчої комісії Республіки Крим” із правом вирішального голосу. У “виборчій системі” працює із 2014 року. Заміщає посаду “заступника начальника організаційного управління – завідувача відділу забезпечення виборчого процесу апарату виборчкому Криму”.

На Сергія Висотіна накладені санкції від України.

На цьому засіданні засвітилася також Тетяна Сергіївна Брикова, мати так званого “міністра інформаційної політики Херсонської області” Євгена Брикова, яку особисто привітав Сальдо. Він розповів, що саме Брикова допомогла йому перший раз виграти вибори міського голови Херсона. Але при цьому Сальдо не звернув уваги на той факт, що тоді вибори відбувались насправді, за українським законодавством, а не в “сірій зоні” міста Генічеська, де зараз фактично опинився весь “уряд Херсонської області”.

Зі свого боку звертаємо увагу, що участь громадян України у складі “виборчих комісій” на цих гіпотетичних “місцевих виборах” чи “референдумах” може призвести до реальної кримінальної відповідальності згідно діючого законодавства України під час воєнного стану. Відповідно до частини 5 статті 111-1 Кримінального Кодексу України:

Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території –

караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.