Голова Генічеської РДА уникнув покарання

16 січня 2018 року Генічеським районним судом розглянуто протокол про адміністративне правопорушення, відповідальність за яке передбачене ст. 188-40 КУпАП “Невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”.
Відповідно до вищевказаного протоколу, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло звернення мешканця м. Генічеськ стосовно порушення Генічеською районною державною адміністрацією Херсонської області його права на інформацію.
Але, нашим чиновникам і Уповноважений Верховної Ради України з прав людини не указ – запит особливої уваги не викликав, і навіть Уповноваженому належну відповідь не стали надавати.
Таким чином, голова Генічеської РДА вчинив адміністративне правопорушення, – невиконання законних вимог Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
Чиновник до судового засідання не з’явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, просив на підставі ст. 38 КУпАП “Строки накладення адміністративного стягнення” закрити провадження, так як минув строк притягнення до адміністративної відповідальності.

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу підвідомчі суду (судді).

Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до цього Кодексу чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні – не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у частині третій цієї статті.

Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 164-14, 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

У разі закриття кримінального провадження, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення, адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про закриття кримінального провадження.

Факт скоєння адміністративного правопорушення за ст. 188-40 КУпАП знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, але, враховуючи те, що сплинув строк притягнення до адміністративної відповідальності (правопорушення було вчинено 06.07.2016 року, протокол складено 24.11.2017 року, а до суду матеріали надійшли 13.12.2017 року) – провадження було закрито.
А в іншому випадку чиновнику загрожував би штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривен.