Музиківська ОТГ вперше в районі впроваджує Бюджет участі

Протягом 2018 року на території Музиківської ОТГ впроваджується програма “Бюджет участі “, що надає шанс перетворити мешканцям громаду в громаду мрії, пропонуючи проекти, які будуть реалізовані місцевою владою разом з громадою вже цього року. З цього приводу 6 березня 2018 р. відбулося розширене засідання виконавчого комітету Музиківської сільської ради. Про це повідомляє “Білозерка.Інфо”.

Слід відмітити, що Музиківська ОТГ вперше в районі впроваджує інноваційний в Україні, але популярний та започаткований в європейських країнах – Громадський бюджет (Бюджет участі).

На засіданні спеціалісти сільської ради ознайомили членів виконавчого комітету та громадської ради з основними процедурами й принципами Бюджету участі на плановий рік.

Вже з березня 2018 року розпочався прийом громадських проектів на «Бюджет участі» в Музиківській ОТГ. “Цього року ми вперше спробуємо залучити жителів ОТГ до участі в бюджетному процесі”,- наголосив голова ОТГ Олександр Лейбзон.

Бюджет участі – це механізм прямої демократії, який надає кожному громадянину можливість впливати на розподіл коштів місцевого бюджету. Зараз такий механізм взаємодії влади та громади активно впроваджується лише в 45 громадах, 23 з яких – обласні центри. Серед них і Музиківська об’єднана територіальна громада.

Як відбувається сам процес:
1. Кожен мешканець Музиківської ОТГ може подати свою ідею (проект) щодо розвитку громади
2. Громада голосує за проекти-фаворити
3. Місцева влада + автори/керівники проектів впроваджують проекти, які набрали найбільшу кількість голосів за рахунок місцевого бюджету

Для інформаційного та методичного супроводу учасників процесу функціонуватимуть 2 пункти супроводу, де мешканці можуть більш детально дізнатися про Бюджет участі та порядок подання проекту:

с. Музиківка, вул. 40 років Перемоги, 35, сільська рада, ІІ поверх.
с.Східне, вул. Шкільна, 12, Східненська школа, приймальна директора школи.

Подання проектів розпочнеться з 12 березня та триватиме до 30 квітня 2018р.

Які проекти можуть бути подані?
1. Безпека та громадський порядок.
2. Енергозбереження.
3. Комунальне господарство.
4. Культура.
5. Навколишнє середовище.
6. Освіта.
7. Охорона здоров’я.
8. Соціальний захист.
9. Спорт.
10. Підвищення громадської активності.
11. Молодь.