Збір підписів чи підробка документів?

В соціальній мережі сьогодні Facebook з’явився лист, під яким збирають підписи за “недопущення соціального вибуху у Херсонській області”. Документ із значною кількістю граматичних помилок, але ніби на бланку з гербом України та написом “Народний депутат України”, виклав Олег Зайченко – радник Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка, помічник народного депутата Івана Вінника та член передвиборчого штабу Іллі Киви.
Висловлюється припущення, що документ був створений представниками голови Херсонської обласної ради Андрія Путілова для зняття з посади першого заступника голови Адміністрації Президента України. Цю посаду займає Віталій Ковальчук, якого пов’язували зі створенням партії “Наш край” та називали “куратором Херсонської області”.

Олег Зайченко був сьогодні помічений разом з членом виконкому Катериною Гандзюк. Тепер вони разом працюють проти Путілова? В соцмережі висловлюються припущення щодо можливого фальшування документу та відсутності реального збору підписів.

zaychenko-pismo

Як зазначається у статті 358 Кримінального кодексу України:

1. Підроблення посвідчення або іншого документа, який видається чи посвічується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов’язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою, або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, а так само інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут –

караються штрафом до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб,-

караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

Раніше про ситуацію в Херсонській області розповідали на спеціально зібраній прес-конференції на підтримку Путілова.