Екс-голову Херсонської ОДА Гордєєва та екс-керівника обласного СБУ Доценка допитали у справі про вбивство Гандзюк

Екс-голову Херсонської ОДА Гордєєва Андрія Анатолійовича, екс-депутата Верховної Ради (“Блок Петра Порошенка”) допитали як свідка у справі про вбивство Катерини Гандзюк. Про це заявило адвокатське об’єдання “Міллер”, в якому, зокрема, працює Масі Найєм.

Гордєєв заявив у суді, що Гандзюк “працювала на СБУ”. Це свідчення назвав “конспірологією” інший свідок, Доценко Данило Ігорович, який керував Управління Служби безпеки України в Херсонській області в період, який передував нападу на Катерину Гандзюк. Раніше генерал-майор Доценко відмовлявся свідчити у справі та відмовлявся проходити поліграф, який пройшли Рищук, Гордєєв та Мангер. Свого часу Гандзюк навіть отримала грамоту від Голови СБУ Василя Грицака, яку їй організували в Управлінні Служби безпеки України по Автономній Республіці Крим. Можливо, Гандзюк не “працювала на СБУ”, а “співпрацювала” з органами, зокрема, СБУ, настільки плідно, що це було оцінено грамотою?

В.о. керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради, радник Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка, Гандзюк Катерина Вікторівна померла в реанімаційному відділенні опікового центру в Києві 4 листопада 2018 року після 96 днів перебування. Напад на Гандзюк вчинила за попередньою домовленістю група осіб, учасників АТО, добровольців “Правого Сектору”, 31 липня 2018 року з використанням концентрованої сірчаної кислоти, яку потім намагався змити невеликим обсягом води водій Херсонського міського голови, який мав зранку відвезти радницю на роботу на службовому автомобілі, що в результаті призвело до глибокого термо-хімічного опіку близько 40 відсотків поверхні тіла.

Виконавці замаху отримали різні терміни і вже вийшли на свободу як за “законом Надії Савченко”, так і через повномасштабне вторгнення Російської Федерації: батько Катерини, Віктор Гандзюк, пішов на умови, які йому запропонували і погодився, щоб вбивць його доньки відпустили воювати за українську державу. Раніше Гандзюк отримав від Президента України Петра Порошенка звання “Заслужений лікар України”.

В СІЗО наразі перебувають лише екс-голова Херсонської обласної ради (ВО “Батьківщина”) Мангер Владислав Миколайович та раніше судимий Левін (Москаленко, “Москал-молодший”) Олексій Олексійович, помічник-консультант депутата Херсонської облради Миколи Ставицького (“Радикальна партія Олега Ляшка”). Левін контактував з Торбіним, якого обвинувачували в організації замаху, своєї вини Торбін не визнавав, на відміну від інших членів групи.

Справа продовжує слухатись у суді в місті Києві, наступне засідання на 27 березня 2023 року, сторона обвинувачення (АО “Міллер”) налаштована оптимістично і вважає, що “наступні 5-6 засідань будуть останніми”.

Спільнота “Хто замовив Катю Гандзюк?” свого часу обвинувачувала Гордєєва, Рищука та Мангера у замовленні вбивства. Основні матеріали справи були зафіксовані твердженнями Дмитра Диновського, якому нібито розповідав подробиці замовлення заступник голови Херсонської облради Булюк Віталій Вікторович. Іншим “ключовим свідком” у справі була Лілія Якубсон (Власова, Рєзяпова), яка в травні 2022 року виїхала до Греції з донькою Яною. Гандзюк була хрещеною Яни і кумою Якубсон.

За три тижні до нападу на Гандзюк, Якубсон, на замовлення групи депутатів Херсонської міської ради після засідання депутатської комісії з питань розподілу міського бюджету побила в приміщенні Херсонської міської ради журналістку Євгенію Вірлич, спричинивши тій тілесні ушкодження та струс мозку. Вірлич займалась аналізом видатків міського бюджету, питанням фінансування харчування школярів та аналізом виділення земельних ділянок для чоловіка Якубсон Власова. Через це виник конфлікт із депутаткою Херсонської міської ради (VII скликання “Блок Петра Порошенка”, VII скликання “Блок Володимира Сальдо”) Ценкер Іриною Іванівною, яка була власницею фірми, що займалась харчування школярів. Ценкер відкрито погрожувала журналістці Вірлич в соцмережах.

Аналогічно, Гандзюк не обмежувала себе у коментарях в бік іншої журналістки, Ольги Яніві, яка зняла Херсонського міського голову Миколаєнко у невдалому ракурсі на дитячій гойдалці. Гандзюк обіцяла “розчинити в каустичній соді” журналістку Яніві. Чоловік Яніві був учасником АТО, мав інвалідність, працював в охоронній структурі.

Побиття журналістки Вірлич знімала на відео Тетяна Докучаєва, цивільна дружина Антонівського селищного голови Семенчева Ігоря Ігоровича. Побиття не було узгоджено з Гандзюк і напряму впливало на її імідж, як в.о.керуючої справами, Гандзюк довелось відсміюватись перед колегами з інших міст, що то була “розвіртуалізація блогерів”. В подальшому це призвело до серйозного конфлікту між кумами (Семенчев, Якубсон). Цю версію слідство розглядати взагалі не стало, а справа побиття журналістки Вірлич після нападу на Гандзюк відійшла на другий план і була частково розвалена спочатку слідством, яке недбало провели корумповані Семенчевим представники херсонської поліції, намагаючись пропустити строки передачі документів до суду, а потім — затягуванням розгляду справи суддею Зубовим. В результаті Якубсон було звільнено від покарання через завершення строків притягнення обвинуваченої до відповідальності.

Депутат Херсонської міської ради (“Блок Володимира Сальдо”) Ігор Семенчев-молодший став колаборантом у 2022 році і отримав посаду “віце-губернатора” у російській окупаційній адміністрації. Після звільнення Херсона втік на лівий берег разом з Докучаєвою.

Депутат Херсонської облради (“Наш край”) Віталій Булюк теж став колаборантом і теж утік на лівий берег Херсонщини.