Оголошено підозру “директору” херсонського ринку, близькому до депутатів

Під час тимчасової окупації обласного центру 65-річний чоловік добровільно погодився зайняти посаду “директора” “Центрального ринку” та організував роботу комунального підприємства за економічними стандартами країни-агресора. За свої протиправні діяння чоловік може потрапити за грати на 5 років, повідомляє Facebook-сторінка “Поліція Херсонської області”. Сторінка не є верифікованою, тому інформацію можемо сприймати як “до відома”.

В ході проведення заходів із документування злочинів проти основ національної безпеки України працівники слідчого управління поліції Херсонщини та Управління стратегічних розслідувань у Херсонській області встановили, що під час тимчасової окупації представники незаконно створеної окупаційної адміністрації створили в Херсоні підприємство “Центральний ринок”. “Директором” торгівельної організації наприкінці червня минулого року добровільно погодився стати 65-річний місцевий мешканець. Приступивши до виконання обов’язків, “керівник” ринку почав всіляко впроваджувати ведення господарської діяльності підприємства за економічними стандартами країни-агресора. Зловмисник зареєстрував підприємство в незаконно створеній податковій інспекції та відкрив рахунки в одному з російських банків, змушував торговців сплачувати за оренду місць та вести торговельну діяльність виключно в російських рублях. Податки підприємство також сплачувало в російській валюті на рахунки окупантів.

Слідчі кваліфікували протиправні діяння правопорушника як провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора. Наразі за процесуального керівництва обласної прокуратури триває провадження за ч.4 ст.111-1 Кримінального кодексу України “Колабораційна діяльність”. Нині фігуранту заочно повідомлено про підозру в скоєнні злочину. Санкція статті передбачає покарання в виді штрафу в розмірі до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна.

Зазначимо, що підозрюваний вже не вперше порушує законодавство. Ще до початку збройної агресії росії проти України слідчі направили на розгляд суду обвинувальний акт щодо вимагання та отримання фігурантом неправомірної вигоди.

Йдеться про Олександра Питомця, який керував ринком “Шуменський” (інший ринок, не “Центральний”), а де-факто був людиною депутата Херсонської міської ради 7 скликання (Опозиційний блок) Больбота Дмитра Олександровича. Цю інформацію з посиланням на нібито коментар Больбота спростовує блог “МОСТ” (дякуємо за фото непублічної людини Олександра Питомця).

Больбот періодично фінансував діяльність Геннадія та Олени Шелестенко з випуску газети “Херсонський вісник NEW”. Племінник Больбота, депутат Херсонської міської ради (ОПЗЖ) Хмаро Антон Сергійович (за словами Шелестенків) є чи то засновником, чи то головним редактором “Херсонський вісник NEW”. Також стверджувалось, що газету створила депутатська група “Деловой Херсон”, в яку увійшли депутати від “Опозиційного блоку” та “Наш край” 7 скликання Херсонської міської ради. “Наш край” в місті тоді очолював депутат Сальдо.

В інших джерелах Питомця намагаються пов’язати із колаборантом Владіміром Сальдо і називають “смотрящим” від Сальдо. Питомець має погашену судимість за нанесення тілесних ушкоджень.

На даний момент і Питомець, і Сальдо, і Шелестенки мають заочні підозри у державній зраді. Больбот і Хмаро підозр поки що не мають, як і багато інших, кому вдалось приховати свою співпрацю з російськими окупантами.

“Центральним” ринком в Херсоні керує дружина голови Херсонської обласної ради Олександра Самойленка, який був керівником ринку після смерті Юсіфова. І Самойленко, і покійний Юсіфов є колишніми радянськими міліціонерами. Самойленко та його дружина евакуювались з Херсона в перші дні окупації.