Засідання голів об’єднаних громад Херсонщини

21 грудня в Херсонській ОДА відбулося перше засідання голів новоутворених об’єднаних територіальних громад Херсонщини та голів районних державних адміністрацій, до територій яких відносяться ОТГ. Про це повідомляє “Херсонська правда”.

Керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та Офісу реформ поспілкувалися з представниками громад з проведення першого засідання сесії рад об’єднаних територіальних громад. Були надані рекомендації щодо його організації, а також звернено увагу на важливість прийняття бюджетів ОТГ не пізніше 25 грудня цього року.

Голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв, який брав участь у засіданні зазначив, що структурні підрозділи районних державних адміністрації при переході до об’єднаних територіальних громад стануть юридичними структурами.

Також у 2017 році відбудеться процес передачі районної комунальної власності самим громадам.

Окремо вели мову про функціонування системи охорони здоров’я в ОТГ. Тут заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Ліна Бондарева поінформувала:

«Громади в залежності від кількості населення матимуть лікарські амбулаторії та окремі центри надання первинної медичної допомоги. В процесі реорганізації Департамент закликає керівників на місцях все ж таки зберегти саму медичну систему, аби це не вплинуло на якість надання послуг мешканцям».

Щодо системи надання соціальних послуг з громадами поспілкувався директор Департаменту соціального захисту населення Геннадій Причина.

Він наголосив на тому, що потрібно розпочинати процес призначення керівників профільних секторів у громадах Херсонщини. Зі свого боку Департамент обіцяє всебічну допомогу, організацію навчання персоналу й проведення консультацій у разі необхідності.

Також не оминули увагою й питання системи освіти, про що наголосив начальник управління освіти, науки та молоді Євген Криницький. Він так само зауважив на необхідності створенні відділів освіти на місцях і визначенні їх керівників:

«З 2017 року наше управління починає працювати з профільними секторами громад безпосередньо. Державним бюджетом вже передбачено фінансування опорних шкіл ОТГ у розмірі 300 мільйонів гривень. Ці кошти будуть витрачені на покращення матеріально-технічної бази учбових закладів. До того ж, можливе фінансування на придбання шкільних автобусів у розмірі лише 30-тивідсоткової вартості за рахунок коштів самої громади».

У ході спілкування голова обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв зауважив:

«Потрібно грамотно розподіляти радіус роботи усіх секторів і галузей, адже мешканці громади повинні отримувати послуги якісно й рівномірно. Ви самі будете розпоряджатися коштами й тому для розвитку медичної, соціальної чи освітньої системи повинні попередньо продумати налагодження інфраструктури громади, як запоруки майбутньої вдалої роботи».