Хто кришує МАФію в Херсоні

Епохальна забудова зупиночних комплексів під гаслом “покращення умов для пасажирів” продовжується. “Малі архітектурні форми” (МАФ) відвойовують простір і землю в мешканців міста. Згідно з рішенням Херсонської міської ради, розміщення тимчасових споруд у місті Херсоні необхідно узгоджувати з постійною депутатською комісією з питань промисловості, підприємництва, торгівлі, туризму, транспорту, дорожньої інфраструктури і зв’язку, реклами та сфери послуг.

Голова цієї комісії – депутат Херсонської міської ради (Опозиційний блок), керівник КП “Херсонелектротранс” Устинов Єгор Олександрович. До складу комісії входять депутати Устинов Єгор Олександрович (Опозиційний блок) – голова комісії, Ложичев Олександр Вікторович (ВО “Свобода”) – заступник голови комісії, Больбот Дмитро Олександрович (Наш Край) – секретар комісії, Беліченко Алла Миколаївна (Опозиційний блок), Боржков Валерій Володимирович (УКРОП), Васильєв Олександр Миколайович (РПЛ), Лисюк Станіслав Остапович (Опозиційний блок) – члени комісії. Тобто, навіть при простому аналізі, у Опозиційного блоку в складі комісії – більшість, на чолі із головою, а зважаючи на наявність Больбота, який є однофракційником депутата Херсонської міської ради (Наш Край), колишнього міського голови та екс-нардепа Сальдо Володимира Васильовича, якого приговорили до 25 років у Домінікані, та представника ВО “Свобода”, голосуючого в сесійній залі Херсонської міської ради “в унісон” з Устиновим – практично “роял флеш”, комбінація від туза до десятки.

Роботи із впорядкування зупиночних комплексів було розпочато ще при попередньому Херсонському міському голові Сальдо Володимирі Васильовичу. “Серед «земельних» рішень і надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення в постійне користування земельних ділянок під розміщення зупиночних комплексів. Всього заявлено 75 об’єктів у різних куточках міста, площа більшості з них складає 0,0025 га. Дане рішення оптимізує роботи з благоустрою зупиночних комплексів.” – писав у 2011 році офіційний сайт виконавчого комітету Херсонської міської ради. Аналогічне рішення було прийняте вже і при другому Володимирі Васильовичі, Херсонському міському голові Миколаєнко.

Для передісторії потрібно сказати, що Директор департаменту містобудування Михайло Жаров неодноразово заявляв про те, що депутатська комісія з питань торгівлі та підприємництва на чолі з депутатом Херсонської міської ради (Опозиційний блок) Устиновим Єгором Олександровичем йде в обхід закону і видає самовільні дозволу на будівництво МАФів. Жаров був відсторонений від виконання обов’язків на час службової перевірки.

Зараз “зупиночних комплексів” у Херсоні стає все більше. Черговий МАФ зводиться по вул. Університетській (40 років Жовтня) навпроти колишнього кінотеатру “Супутник” і прямо по центру проспекту Текстильників. Цей зупиночний комплекс, який встановлюється на пішохідній зоні, повністю перекриє перспективу і вид на проспект, будинок Обласного палацу молоді, пам’ятник Шевченку, що, безумовно, вже бурхливо обговорюють в місті.

Крім того, на зупинках мають право торгувати тільки проїзними квитками. Однак на наших зупинках можна придбати фактично будь-який товар, крім проїзних квитків до тих же тролейбусів КП “Херсонелектротранс”, яке очолює Устинов.

Для довідки, біографія Устинова – досить насичена як для такого “молодого політика”. Зокрема, він уже встиг побувати першим заступником глави Білозерської РДА, а також депутатом Білозерського районної ради.
Після чого в 2011 році відправився в Скадовськ, де став головою Скадовської районної державної адміністрації. При його “правлінні” новини про чергові землевідведення в цьому приморському місті не просто були регулярними. Про це неодноразово писав сайт “МОСТ” у 2014 році.

Всі центральні та місцеві ЗМІ того часу буквально «захлиналися» такими повідомленнями: «Голова Скадовської райдержадміністрації Єгор Устинов був офіційно затриманий за підозрою в співучасті в корупційній схемі». Про це повідомляв сайт “Херсон-онлайн”, з подробицями.

Тоді в Херсоні говорили, що з Устинова була взята підписка про невиїзд. Однак це питання якось розсмокталося саме собою. Тепер Устинов знову в грі. Курортні зони вже не роздаси, зате є земля під МАФи.
За останні півроку, кількість МАФів в Херсоні різко зросла. Сьогодні в місті їх налічується близько 700. У ЗМІ і соцмережах із завидною регулярністю можна зустріти черговий фотофакт раптово виниклої «собачої будки» в тому чи іншому районі міста. Як правило, ці споруди мають паспорти прив’язки і, по суті, встановлюються з дозволу комісії.

Тему МАФів на засіданнях постійних депутатських комісіях піднімають постійно. На останній, голова комісії Устинов заявив, всі закиди щодо недоцільності установки зупинкового комплексу на пр. Текстильників, як з боку архітектурних норм, так і правил землекористування, – «не за адресою». Фактично заявивши про те, що депутати не є фахівцями у всіх питаннях, і своє рішення комісія виносила виходячи з дозволу департаменту землевпорядкування Херсона. «По-перше, ні я, ні Дмитро Больбот (депутат Херсонської міської ради – прим.ред.) не є членами виконавчого органу влади херсонського міської ради, відповідно, ми не даємо таких дозволів і будь-яких документів на установку тих чи інших конструкцій. Це виключно в компетенції Департаменту містобудування та архітектури. Тому всі ці звинувачення просто не за адресою», – заявив голова комісії. Грубо кажучи, всю відповідальність за установку громіздкого зупинкового комплексу в цьому місці депутат Устинов перекладає на чиновників, забуваючи при цьому, що його батько Олександр Єгорович Устинов є членом виконкому Херсонської міської ради.

Свою точку зору, щодо даного питання висловив і депутат Херсонської міської ради, екс-голова земельної комісії Олег Романюк: «Хтось із депутатів любить спорт і зараз з легкістю може пробігти марафон, а хтось звик тільки витрачати гроші свого батька і більше нічого. Той, хто виріс в ринковому середовищі і на ринку, навіть ставши депутатом, буде навколо тільки бачити ларьки, МАФи і торгові точки».

Ходять чутки, що установка МАФів на території міста «влітає» підприємцям в великого розміру «відкат» для деяких народних обранців. Так, Директор департаменту містобудування Михайло Жаров опублікував в Фейсбуці записку до мера, в якій під звинувачення потрапив і голова депутатської комісії Єгор Устинов. За словами Михайла Жарова, в міській раді існує “такса” на розміщення кіосків. За його словами, депутат Устинов, користуючись своїм становищем в інтересах одного з підприємців, «протягує» розміщення одразу 10 ларьків на Привокзальній площі, всупереч чинним нормативам, які забороняють установку більше 5 МАФів, повідомляли сайти Kherson.net.ua та “0552”, але реакції поки що не було. Тим часом МАФи продовжують будуватись на зупиночних комплексах.