Кива та Миколаєнко порушили закон?

Кандидат в народні депутати Ілля Кива розмістив на телеканалі “Херсон+” передвиборчу агітацію, записану за участю Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка.

Використанням у передвиборчій агітації особи місцевого самоврядування, кандидат в народні депутати Кива, можливо, порушив закон, а саме Закон України “Про місцеві вибори” в частині статті 60.

kiva

Стаття 60. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації
1. Участь у передвиборній агітації забороняється:

1) особам, які не є громадянами України;

2) органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам;

3) у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом;

4) військовослужбовцям, крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом;

5) членам виборчих комісій протягом строку повноважень відповідних виборчих комісій.

6) громадянам України через іноземні засоби масової інформації, що транслюються на територію України.

Миколаєнко не є кандидатом в народні депутати і не має права з’являтись в передвиборчій агітації Киви. Щоправда, на окрузі 183 балотується Миколаєнко, але інший, Володимир Володимирович.

На сайті та YouTube-каналі телеканалу “Херсон+” ролик у 3 хвилини 40 секунд розміщено без позначки “Передвиборча агітація”, немає такої позначки й у самому ролику – він записаний у стилі звичайної новини. Але телеканал “Херсон+” транслює цей ролик саме в розділі “Передвиборча агітація”. В ролику йдеться про наступне:
“Гучна історія з відключенням електроенергії на Петренко, 79 набирає обертів. Ілля Кива, який допоміг мешканцям гуртожитку вирішити їх проблему відтепер ініціює створення робочої групи, яка контролюватиме діяльність монополіста у сфері електропостачання «Херсонобленерго», про це він заявив під час особистої зустрічі з міським головою.
У 2015 році гуртожиток по Петренко, 79 був переданий на баланс департаменту ЖКГ та на обслуговування КП «Центр» проте й досі тут панує двовладдя.”