Херсонського священника викрали, катували і примушували співпрацювати з ФСБ РФ

Херсонського священника Сергія (Чудиновича), який служить в храмі на Острові (Корабельний район міста Херсона), викрали після вранішньої служби 30 березня 2022 року. Як вже повідомлялось, невідомі приїхали на зеленому “Деу Ланос”, назвались “народною міліцією” та перевірили документи у всіх, хто знаходився у храмі. Також перевірили мобільні телефони. Люди не називали себе, були в медичних масках, один з них називався “Алєксєй”. Після цього невідомі забрали отця Сергія з собою.

Про це отець Сергій (Чудинович) розповів на своїй сторінці у Facebook, зробивши публічну заяву і спростувавши свій відеозапис від 30 березня 2022, в якому він повідомляв, що з ним все гаразд.

Відеозвернення отця Сергія (Чудиновича)

За його словами, катували в підвалі Головного Управління Національної поліції в Херсонській області (м.Херсон, вул. Лютеранська, 4). Там він провів цілий день. Спочатку розмова була чемна, але поступово ставала жорсткішою. Звинувачували, що він є членом Територіальної оборони. Після цього одягнули шапку, закривши очі, ніс, пов’язали шарф (шемаг) і сказали, що відправляють у підвал. Погрожували, що відвезуть в Чорнобаївку. Натякали, що в разі відмови від співпраці будуть неприємності з сім’єю. Залишили на пару годин в темному і холодному підвалі, але дали куртку, бо почав кашляти. Після знову забрали, били дубинкою в область серця, не давали пити, вимагали назвати керівників диверсійних груп. Не встиг знищити контакти в телефоні, тому питань було багато. Душили, зв’язали руки скотчем. Замість води дали горілки, бо взагалі не міг говорити. Дали дубінку в руки і сказали, що згвалтують цією дубінкою. Зняли штани, труси, поставили на коліна. Погрожували розірвати анальний отвір дубинкою. Привели людину з кавказьким акцентом, яка намагалась згвалтувати священника. Почалася паніка. Погодився співпрацювати. Проінструктували, що саме робити. “Говорили про Путіна, що Христос — слабак, а Путін — великий бог, щось таке.”

В результаті підписав документ, що добровільно буде співпрацювати з військами Російської Федерації. “Мені дуже соромно, що я виявив слабкість… Але я хочу, щоб ви почули, що вони роблять з людьми, які потім кажуть, що з ними поводились добре. Це неправда”.

6 квітня 2022 року священник зміг опинитись на підконтрольній Україні території. Одразу пішов до поліції та повідомив про все, що сталося.

Сергій (Чудинович) був членом виконавчого комітету Херсонської міської ради та радником і “духовним отцем” Херсонського міського голови Миколаєнка Володимира Васильовича. Місцезнаходження Миколаєнка наразі невідоме, його дружина повідомляла, що він зник після того, як пішов на зустріч з якимось із знайомих, який йому зателефонував.