Заява Херсонського відділення НСЖУ

На сторінці в соціальній мережі Facebook Любові Брусик , виконавчого секретаря ХОО НСЖУ, 13 липня 2018 року було розміщено заяву Херсонської облорганізації Національної спілки журналістів України стосовно нападів на журналістів.

“НАСТУП НА СВОБОДУ СЛОВА У ХЕРСОНІ
ЗАЯВА
Херсонської обласної організації
Національної спілки журналістів України
Журналістська спільнота Херсонщини обурена тим, що в області почастішали випадки фізичного насилля щодо журналістів, мають місце кричущі факти перешкоджання їхній законній професійній діяльності. 10 липня відому у Херсоні громадську діячку та журналістку, члена НСЖУ Євгенію Вірлич побили серед білого дня у приміщенні Херсонської міської ради. Як розповіла потерпіла, відома своїми критичними коментарями у соціальних мережах про розкрадання бюджетних коштів, «…після засідання постійної депутатської комісії підбігла дружина депутата Олександра Власова Лілія, розмахувала якимись паперами, почала кричати, що я її образила, а потім схопила за волосся і почала бити». Свідками нападу на журналістку було багато людей, у тому числі працівники виконкому, депутати та охоронці міськради. Однак на захист жінки стала лише її колега Олена Дідуля, якій теж дісталося.
Нині Євгенія Михайлівна зі струсом мозку і гематомами перебуває у лікарні.
Правоохоронці, які прибули на виклик, не одразу, але все-таки прийняли заяву від потерпілої та порушили кримінальне провадження за статтею 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).
Херсонська обласна організація НСЖУ стурбована тим, що це не перший і не єдиний випадок застосування погроз, фізичної сили до журналістів. Зовсім недавно, 18 червня, невідомі побили редактора Херсонського інформаційно-аналітичного сайту «Мост» Сергія Нікітенка. Трохи раніше під час страйку таксистів у Генічеську постраждав від побоїв керівник місцевого сайту «Новий візит» член НСЖУ Геннадій Осьмак. В обох випадках проти нападників відкрито кримінальні провадження.
Обласна організація НСЖУ категорично засуджує напади на колег, підтримує їх законне право на свободу слова, можливість вільно висловлювати власну думку, забезпечувати громадський контроль над діяльністю владних структур та посадовців і гарантує захист всіма передбаченими законодавством способами.
Сподіваємось на оперативне, об’єктивне і максимально публічне розслідування правоохоронними органами області кримінальних справ щодо нападів на журналістів та їх побиття, притягнення до відповідальності винних. Будемо пильно стежити за розвитком подій.”