У Каховці, Новій Каховці та Генічеську на Херсонщині росіяни поспішають створити окупаційну владу

Херсонська область стала першою на шляху наступу російських військ 24 лютого 2022 року. Дуже швидко окупаційні війська дійшли до обласного центру та захопили Херсон, зім’явши захист на Антонівському мості та обстрілюючи прилеглі будинки з вертольотів, танків, автоматів та “Градів”.

Представники місцевої влади в громадах області намагались втримати контроль та залишитись на посадах, але російські окупанти вирішили позбутись проукраїнських керівників та призначити своїх. Дехто з можновладців, як керівництво Херсонської ОДА, Херсонська обласна прокуратура чи правоохоронні органи, покинули Херсон ще 24 лютого.

Більшість призначенців російської окупаційної влади становлять прибічники “Опозиційної платформи — За життя” (ОПЗЖ) або колишні депутати від забороненої в Україні “Партії регіонів” чи партій лівого спрямування (комуністи, соціалісти). Представників української влади та херсонських депутатів рад різних рівнів російські окупанти викрадають, б’ють, вчиняють тортури, допитують і звільняють або протягом дня, або наступного дня. В разі демонстрації активної проукраїнської позиції затримують на довший термін, б’ють та вчиняють тортури.

По Херсонській області російськими окупантами зайняті всі приміщення управлінь та віділків поліції, які вони використовують для розміщення живої сили. Також останнім часом російські окупаційні війська займають гуртожитки, школи та дитячі садочки під свої казарми.

У Каховці так звану “адміністрацію міста” 1 квітня 2022 року очолив екс-депутат Херсонської обласної ради (ОПЗЖ) Павло Філіпчук. В часи депутатства він був головою фінансової комісії та отримував зарплатню до півмільйона гривень на рік (дані 2018 року). Тепер Філіпчук отримав підозру від Херсонської обласної прокуратури у державній зраді, поки що заочно.

Павло Філіпчук

“Поліцію” у Каховці очолив Олег Буховець. До 2015 року він був депутатом Новокаховської міської ради від “Партії регіонів”. Керівником комунального виробничого підприємства “Каховський водоканал” став колаборант Олег Гаврилюк. Сподіваємось, що по ним теж рано чи пізно відпрацює Генеральна прокуратура України.

У Новій Каховці окупанти поставили “керувати” Володимира Леонтьєва замість обраного Новокаховського міського голови Володимира Коваленка. Себе Леонтьєв називає “в.о.керівника міської адміністрації”.

У Генічеську міський голова Олександр Тулупов першим заявив про складання повноважень. 12 березня 2022 року він, його заступники та більшість старост у громаді заявили про це. На заяву спробували бурно відреагувати в дотичних до української влади інституціях, опублікувавши інструкції, як на їх високу експертну думку має організовуватись робота української влади на тимчасово захоплених територіях (адже Херсонщину все ще не вважають тимчасово окупованою, як, наприклад, Крим або окремі райони Донецької та Луганської області).

Замість Тулупова російські окупанти завезли до Генічеська “в.о. керівника” Геннадія Сивака. Він зайняв кабінет керівника райдержадміністрації. А депутат-“комуніст” Андрій Клочко називає себе “мером Генічеська”. Сергія Мухіна призначили “керівником відділу освіти”, а Богдана Казновецького — “завідувачем відділу культури” в Генічеську.

Генічеськ, як перший із зайнятих російськими окупантами районних центрів, використовують для створення видимості позитивного сприйняття місцевими роздач рублів. Так, мешканцям пенсійного віку та працівникам бюджетних установ було видано одноразову компенсацію в розмірі 10 000 російських рублів. Але через те, що рублі в місцевих торгівельних точках та відділенні банку не приймають, спритні ділки, які приїхали разом з росіянами, організували “обмінний пункт” рублів на гривні.

Також чиниться тиск на працівників культури та освітян на тимчасово захоплених територіях Херсонщини: російські представники та місцеві колаборанти вимагають, аби працювали за російським законодавством та вели діяльність і викладання з використанням російської мови.

Як з’ясували журналісти “Центру журналістських розслідувань”, співпрацювати з окупаційною владою погодились Віктор Сергєєв (Новодмитрівський старостинський округ), Костянтин Салгалов (Петрівський старостинський округ), старостинський округ), Віктор Боєв (Червонський старостинський округ). Віктор Подоляк зайняв місце старости Стрілківського округу.

Тим часом у Херсоні вже утворився колаборантський “Комітет порятунку “За мир та порядок”, до складу якого увійшли: Володимир Сальдо (екс-Херсонський міський голова, депутат Херсонської міськради від “Блоку Сальдо”), Сергій Черевко (екс-заступник Херсонського міського голови), Ігор Семенчев-молодший (екс-Антонівський селищний голова, депутат Херсонської міськради (“Блок Сальдо”), Дмитро Савлученко (помічник-консультант депутатки Ольги Співакіної (“Блок Сальдо”), Георгій Кальонов (приїхав з Криму, де переховувався від СБУ), Тетяна Кузмич (голова ГО “РусичЪ”, обвинувачена у справі по ст.111 “Державна зрада”), та Кирило Стремоусов (директор ТОВ “Інформаційна агенція “Таврія Ньюз”, проходив у справі разом з Кузмич). Кирило Стремоусов був обраний головою цього “Комітету”, а Кузьміч — секретарем.

Кирило Стремоусов (зліва) та “волонтер” Валерій Кулешов

Основним завданням “Комітет” ставить налагодження зв’язків з Кримом та РФ. Також Стремоусов завів Телеграм-канал “Комітету” і викладає там емоційні відео із заявами. Його приятель Кулешов тим часом веде “волонтерську діяльність” через інший Телеграм-канал “Валерий Кулешов” і намагається не афішувати свій зв’язок зі Стремоусовим.

Через постійні спроби росіян організувати на тимчасово захоплених територіях Херсонщини незаконний референдум або навіть вибори, Центральна виборча комісія зупинила діяльність територіальних виборчих комісій на період воєнного стану.

Серед постійно працюючих українських міських голів на Херсонщини поки що залишаються голова Олешківської МТГ Євген Рищук та голова Херсонської МТГ Ігор Колихаєв. Колихаєв навіть дав інтерв’ю “Українській правді”, в якому попросив не забувати про Херсон.