У Херсоні вбили Валерія Кулешова

Вранці 20 квітня 2022 року в мікрорайоні “Шуменський” Корабельного району міста Херсон у власному автомобілі було знайдено тіло чоловіка 1983 р.н. з вогнепальними пораненнями голови, тулуба, рук. Загиблим виявився Валерій Кулешов, місцевий блогер та волонтер. Його машину розстріляли з автоматичної зброї.

Валерій Кулешов народився у 1983 році і виріс в Херсоні. Працював у місцевій поліції, брав участь у Антитерористичній операції (АТО), працював у Білозерському комісаріаті потім займався блогерством, зокрема, спільнотою у Facebook “Херсон днем и ночью”, яка у кращі часи мала близько 130 тисяч користувачів, але була пізніше заблокована за порушення правил. Також за даними аналітичної системи YouControl Кулешов був засновником чи співзасновником кількох громадських організацій.

Кілька разів Кулешов балотувався в депутати: у 2019 році йшов в народні депутати по округу 183 як самовисуванець, а у 2020 році балотувався до Херсонської міської ради від політичної партії “Херсонці”.

Валерій Кулешов, 2019

Кулешов підтримував стосунки з керівником інформаційної агенції “Таврія-Ньюс” та в подальшому колаборантом Кирилом Стремоусовим.

Кирило Стремоусов та Валерій Кулешов, 2019

У 2019 році Кулешов отримав від Херсонської міської ради земельну ділянку під гараж. Іншу земельну ділянку, для ведення сільскогосподарської діяльності, Кулешов продавав у 2019 році. Також у 2019 році був скандал щодо травлі начальниці Управління транспорту та зв’язку Херсонської міської ради Марини Віркун.

У 2021 році Кулешов разом з Кирилом Стремоусовим напали на журналіста видання “Вгору” Дмитра Багненка, який фіксував можливе порушення з боку власників бару “Твін Пікс” при облаштуванні майданчику для паркування (знесення дерев). Стремоусов знімав напад на журналіста на свій смартфон, періодично перемикаючи камеру на себе і наносячи при цьому удари рукою Багненку в голову. При цьому там же знаходився власник приміщення бару В’ячеслав Горловський.

Багненко отримав множинні гематоми голови та рук, кілька днів відлежувався вдома, але слідча поліції не знайшла за два місяці причин для передачі справи до суду по статті 117 “Перешкоджання законній журналістській діяльності”, а в облаштуванні майданчика для паркування теж не виявилося порушень. Стремоусов та Кулешов знімали виправдувальні для себе відео, в яких називали постраждалого журналіста Багненка “педофілом” та “грантоєдом”.

У 2022 році Кулешов формально дистанціювався від Стремоусова, який з початком окупації Херсонської області російськими військами ініціював створення колаборантського “Комітету спасіння Херсонщини “За мир та порядок”. Також Кулешов почав активну волонтерську діяльність у приміщенні, де під час виборів 2020 року знаходився передвиборчий штаб Колихаєва. Нібито, він отримав ключі безкоштовно і навіть не сплачував орендну платню. В своєму Телеграм-каналі Кулешов активно публікував дані кредитних карток для збору коштів, оголошення про розшук зниклих людей, роздачу продуктів нужденним та медикаментів хворим. Також Кулешов вступив у конфлікт з місцевим журналістом Костянтином Риженком, який теж займався волонтерською діяльністю та журналістикою (блогерством). Риженко присвятив Кулешову декілька образливих постів у власному Телеграм-каналі.

Скріншоти переписки Риженка та Кулешова з Телеграм-каналу “Константин Рыженко — журналист”, 2022

Далі взаємних заочних образ справа не дійшла, Кулешов запропонував Риженку та всім незадоволеним діяльністю його волонтерського центру, прийти до офісу і поговорити. Риженко від зустрічі відмовився, посилаючись на те, що не хоче потім бути обвинуваченим в самопобитті та педофілії, натякачи на випадок з побиттям журналіста Багненка.

Незадовго до вбивства Кулешов встиг дати розгорнуте інтерв’ю херсонському телеканалу “ВТВ+”:

Після вбивства Кулешова низка пропагандистських Телеграм-каналів опублікувала відео та фото з місця події, зробивши акцент, що в Херсоні вбили проросійського блогера. На місці події оперативно з’явився кореспонтент російського ЗМІ “Известия”.

Телеграм-канал “Правда Геращенко” написав, що Кулешов “был пособником российских оккупационных войск, доверенное лицо пророссийских Кирилла Стремоусова и Владимира Сальдо. Погибший претендовал на должность начальника оккупационной полиции Херсона.”

В Телеграм-каналі “Валерий Кулешов” було опубліковане повідомлення із співчуттями сім’ї загиблого. Кирило Стремоусов в Телеграм-каналі колаборантського “Комітету” зробив відеозвернення, в якому звинуватив у вбивстві “режим Зеленського, ГУР та СБУ” і зазначив, що вбивць його друга вже затримано і їх допитують.