Прокурори у справі Гандзюк вимагають 10 років ув’язнення та 15 мільйонів гривень компенсаційних виплат рідним

11 травня 2023 року відбулось чергове засідання у справі Гандзюк. Нагадаємо, екс-голову Херсонської обласної ради (ВО “Батьківщина”) Мангера Владислава Миколайовича та Олексія Левіна, помічника-консультанта депутата Херсонської обласної ради (Радикальна партія Ляшка) Миколи Ставицького (Олексій Москаленко, “Москал”, “Москал-молодший”) обвинувачують у замовному нанесенні тяжких тілесних ушкоджень раднику Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка, в.о.керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерині Вікторівні, яку облили кислотою і яка померла в реанімаційному відділенні Київської міської лікарні після 96 днів страждань.

В ході онлайн-трансляції судового засідання вдалось заслухати заяви прокурорів. Вони заявили, що вимагають для Мангера та для Левіна, які наразі перебувають в слідчому ізоляторі, 10 років ув’язнення, з урахуванням часу, що вони вже провели в СІЗО. Також прокурори вимагають компенсацію шкоди для близьких Катерини: по 5 мільйонів гривень для матері Надії Гандзюк, батька Віктора Гандзюка та чоловіка Сергія Денисова (цивільного чоловіка, не зазначеного в жодній з декларацій Катерини, які вона подавала як чиновник чи кандидат на посаду). Родичів на засіданні суду не було. Раніше прокурори вимагали 23 мільйони гривень компенсацій.

Як повідомлялось раніше, в злочині представники спільноти “Хто замовив Катю Гандзюк?” намагались звинуватити екс-голову Херсонської ОДА Андрія Гордєєва (Блок Петра Порошенка), очільника Олешківської МТГ Рищука Євгена Миколайовича, керівника Служби безпеки України в Херсонській області Доценка Данила Ігоровича та інших. Зрештою, спільнота сконцентрувалась на Мангері та безпосередньому організаторі нападу “Москалі”. Гордєєв та Доценко є свідками у справі. Рищук дав свідчення і пройшов поліграф. Ігор Павловський, помічник-консультант народного депутата VII скликання Паламарчука, пішов на угоду зі слідством. Нападники на Гандзюк отримали терміни ув’язнення, але в лютому 2022 року пішли захищати Україну. Ставицький, свідок у справі, теж деякий час перебував на службі, а потім намагався працевлаштуватись до Фонду державного майна в Херсонській області.

За словами прокурорів, Мангер проходження поліграфу зірвав, вимагав, щоб його супроводжували адвокати та щоб питання задавав він. Більшість доказів базуються на свідченнях Павловського, Паші “Золотого” Піліпенка, Андрія Наливайка (служить), Дмитра Семена (виїхав до Польщі) та Віктора Булюка (колаборант, втік на тимчасово захоплений російськими військами лівий берег Херсонщини). Також називали себе свідками чи головними свідками у справі Гандзюк її близькі друзі: Власов, Якубсон, Зелена, Нікітенко. Їх свідчення теж зафіксовані у справі.

В одному з попередніх судових засідань в лютому 2022 року свідок Балан Роман Олександрович (псевдонім “Роман Сініцин”, майор ЗСУ) заявляв, що Гандзюк переписувалась з друзями в чаті, перебуваючи в лікарні і в один з останніх днів написала: “Я думаю, что меня мог заказать Рищук”. Також він наполягав на тому, що Херсонщиною керувало злочинне угруповання на чолі з Мангером та Рищуком. Про це писали в блозі імені Гандзюк.

Заслухати позицію сторони захисту (адвокатів Мангера та Левіна та самих підсудних) планують в понеділок 15 травня 2023 року. Засідання транслюється, будемо тримати вас в курсі подій.