Державна регуляторна служба України перевірить виконком Херсонської міської ради

Згідно з Наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 26.12.2017 №1868 «Про затвердження плану перевірок Державною регуляторною службою України додержання вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру, установленого порядку їх видачі на 2018 рік» Державна регуляторна служба України у 2 кварталі 2018 року перевірить Виконавчий комітет Херсонської міської ради. Про це повідомляє “Херсонський вісник” з посиланням на бізнес-асоціацію (БА) “МИ – ХЕРСОНЦІ”.

Включенню Виконавчого комітету до плану проведення перевірок передувала плідна співпраця між представництвом ДРС України на Херсонщині та Бізнес-асоціації «МИ-ХЕРСОНЦІ».

Як повідомлялось раніше, БА проводить кампанію на території міста Херсона щодо впорядкування розміщення тимчасових споруд та їх демонтажу в правовому полі.

Херсонська міська рада спробувала прийняти завідомо незаконне рішення щодо демонтажу тимчасових споруд на території міста, розширення повноважень та погоджень комісіями ради. Команда Бізнес-асоціації, разом з громадськістю та підприємцями, попередила спробу прийняття заздалегідь незаконного регуляторного акту щодо демонтажу ТС.

На прийнятті вказаного Порядку демонтажу тимчасових споруд наполягав голова депутатської комісії з питань підприємництва Єгор Устинов, який відстоював створення підконтрольного караючого органу та надання йому повноважень вирішувати питання законності встановлення тимчасових споруд та їх демонтажу. Вказаний проект порядку наскрізь пронизаний корупціогенними ризиками.

Ситуація, котра склалася навколо встановлення зупинкового комплексу на проспекті Текстильників, лише підтверджує бажання Устинова встановити тотальний контроль у сфері розміщення ТС у місті Херсоні. На сьогоднішній день, депутатська комісія, котру очолює Єгор Устинов, має право надавати обов’язкові до виконання рекомендації щодо розміщення чи відмови у розміщенні ТС. До речі, вказані повноваження оскаржуються Антимонопольним комітетом у судовому порядку. А створення підконтрольного карального органу надасть змогу боротися з конкурентами та створювати передумови для вимагання грошових винагород.

З цього приводу Бізнес-асоціація «МИ-ХЕРСОНЦІ», навіть, була вимушена, звернутися до Управляння СБУ в Херсонській області. Нагадаємо, що у відповідь на звернення БА до СБУ в Херсонській області, здійснило перевірку, результати якої викладені в листі на ім’я міського голови.

У своєму листі на голову правління бізнес-асоціації т.в.о. начальника Управління СБУ А.Романюк зазначив, що:

«Управлінням СБУ розглянуто Ваше звернення від 08.06.2017 щодо можливих порушень з боку депутатів міської ради та посадовців інспекції з контролю за благоустроєм. За результатами перевірки на адресу міського голови направлено інформування щодо виявлених порушень»

(копія листа т.в.о. начальника Управління СБУ – Додаток 1).

У листі на міського голову, т.в.о. начальника Управління СБУ в Херсонській області, зокрема, зазначено, що:

«..Інспекцією з контролю за благоустроєм та санітарним контролем м.Херсона підголено та має бути подано на розгляд міської ради проект рішення «Про затвердження порядку..». Вказане рішення лобіюють окремі депутати – члени постійної комісії з питань промисловості, підприємництва та інфраструктури…»

«Таким чином, службовими особами Інспекції та членами вищевказаної депутатської комісії створюється підґрунтя для противоправної, такої що має окремі ознаки перевищення службових повноважень, підготовки «Порідку..» з метою подальшого виконання його положень всупереч діючому законодавству..»

(копія листа т.в.о. начальника Управління СБУ – Додаток 2).

Так, задля усунення проблеми щодо розміщення ТС у правовому полі, 16 листопада 2017 року член Бізнес-асоціації «МИ-ХЕРСОНЦІ» Василь Глиновський відвідав Мінрегіонбуд з питання участі в Робочій групі з вдосконалення механізму розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.

Бізнес-асоціація «МИ-ХЕРСОНЦІ» взяла на себе розробку проекту «Порядок дій виконавчих органів місцевої влади по демонтажу незаконно встановлених тимчасових споруд та інших елементів благоустрою та території міста Херсона», проводячи консультації із представниками Державної регуляторної служби в Херсонській області.

Крім цього, БА провела першу в Херсоні громадську антикорупційну експертизу нормативно-правового акту органу місцевого самоврядування, що регулює відносини у сфері розміщення реклами. Висновок та відповідні рекомендації були направлення на ім’я Херсонського міського голови, однак розглянуті та враховані не були. Про все це була поінформована ДРС України, що і стало підставою для включення Виконавчого комітету до плану проведення перевірок.

«Бізнес-асоціація «МИ-ХЕРСОНЦІ» завжди відстоювала права та законні інтереси суб’єктів малого та середнього підприємництва Херсонщини та міста Херсона, оскільки вважає, що саме представники малого та середнього бізнесу є рушієм позитивних змін у економічному та соціальному стані регіону. Тому, як голова правління БА, звертаюсь до соціально відповідальних підприємців міста Херсона у найкоротші терміні надати інформацію щодо порушення прав та інтересів при видачі службами виконкому Херсонської міської ради документів дозвільного характеру у сфері підприємницької діяльності», – закликає Віталій Бєлобров.

Раніше Віталій Бєлобров разом з Оксаною Казаковою виступили як ініціатори створення в Херсоні осередку політичної партії “Сила людей”.