Рішення виконкому №42 – відмінили!

Депутатський корпус Херсонської міської ради проголосував 07 квітня 2017 року за відміну рішення виконавчого комітету Херсонської міської ради №42, яким встановлювалась оплата проїзду на рівні 5 гривень.
Депутати міської ради проголосували за відміну рішення виконавчого комітету від 10.02.2017 №42 “Про встановлення тарифу на послуги пасажирськогоавтомобільного транспорту на міськихавтобусних маршрутах загальногокористування у м.Херсоні з перевезення одного пасажира”.
“За” проголосували 30 депутатів. Про це повідомляє офіційний сайт виконавчого комітету Херсонської міської ради. Депутати також намагались проголосувати рекомендацію для виконавчого комітету встановити тариф на рівні 4 гривні, але рішення не набрало необхідну кількість голосів.

Рішення виконавчого комітету №42 було прийнято 10 лютого 2017 року “в робочому порядку” членами виконавчого комітету Херсонської міської ради. Після цього народний депутат Юрій Віталійович Одарченко (ВО “Батьківщина”, округ 183), подав до суду. Ухвалою суду від 15 лютого 2017 року було призупинено дію рішення виконкому №42. Про це стало відомо широкому загалу лише 17 лютого. Вже 18 лютого, у суботу перевізники влаштували страйк, не випустивши на маршрути у необхідній кількості транспортних засобів.
Офіційного повідомлення про страйк не було, керівники фірм-перевізників стверджували, що маршрутні засоби знаходяться у неробочому стані або нема коштів для ремонту чи купівлі пального.

Для вирішення питання 21 лютого було прийняте рішення про створення Робочої групи стосовно тарифу на перевезення, керівником групи призначено Ярослава Концевого, голову ГО “Велохерсон”.

Група провела кілька засідань, на яких обговорювались питання пасажирських перевезень разом із представниками перевізників та громадськості.

Завдяки зусиллям представників громадськості (в тому числі “Правого Сектору”), які брали участь у засіданнях Одеського апеляційного суду, вдалось здійснити практично неможливе – суддя встав на бік громади міста Херсон і залишив в силі ухвалу херсонського суду, якою призупинялось рішення №42.

І от, ще до прийняття остаточного рішення робочою групою, після рішення суду, херсонські депутати відмінили рішення виконавчого комітету. На рекомендацію щодо підняття тарифу з 3 до 4 гривень депутатам не вистачило голосів.
Подробиці нижче.

Сесія проходила без відображення результатів голосування під час онлайн-трансляції.

На сесії міськради 6 квітня 2017 за ініціативою депутата Дмитра Ільченка (ВО “Батьківщина”) та Неллі Голубенко (ВО “Батьківщина”) Херсонський міський голова поставив на голосування питання щодо повернення до питання відміни рішення виконкому та про мораторій на підвищення тарифу на проїзд. За повернення до рішення проголосували, за мораторій – ні.

Фракція «Наш край» запропонувала оголосити перерву. Перед перервою у засіданні, Херсонський міський голова запропонував надати слово представнику перевізників. Першого разу Володимира Миколаенка не підтримали (21 «за»). «Так не можна – не давати слово!» – заявив міський голова. Депутат Євген Назарян підказав йому – треба третину голосів. Ще раз на голосування – 26 голосів, слово надали керівнику ПАТ “Ремпобуттехніка-Херсон” Валерію Сиваку.

Пан Сивак в черговий раз, ефектно виблискуючи золотим перснем, виступив з трибуни міської ради, представники перевізників, що були в залі, аплодували. Він стверджував, що перевізники працюють собі в збиток, перевозячи пасажирів за 3 гривні. І навіть 4, на його думку – замало, загалом, треба 6 гривень, інакше ніхто не вийде на маршрути.

Депутат Херсонської міської ради Ігор Семенчев-старший (“Наш край”) під час сесійного засідання запропонував рекомендувати виконкому прийняти рішення про тариф 4 гривні, до того часу, поки робоча група не прийме рішення щодо розміру економічно доцільного тарифу. Також пан депутат мотивував необхідність такого рішення тим, що “місто зупиниться”. Натякав на продовження страйку з боку перевізників? Але депутати його пропозицію не підтримали.

“За основу” пропозицію відмінити рішення виконкому проголосував 31 депутат. Пропозиція депутатських груп “Успішний Херсон” та “Діловий Херсон” про рекомендацію встановити тариф у 4 гривні – лише 22 “за”. В цілому за відміну – 30 депутатських голосів.

Голова робочої групи Ярослав Концевий встиг висловити свою позицію з трибуни перед перервою в засіданні: “Я прошу не піднімати тариф до завершення роботи робочої групи. Наша група практично готова надати свій звіт”. На запитання із залу він уточнив: потрібно тиждень-півтора, аби оголосити цифру. Про це повідомляє “Kherson.net.ua”.

Депутат Херсонської міської ради Єгор Устинов (“Опозиційний блок”) повідомив на своїй сторінці у Facebook, що депутати пристали на пропозицію фракції “Опозиційного блоку”.

Народний депутат Юрій Одарченко з трибуни Верховної Ради звернувся до Генерального прокурора України Юрія Луценка з вимогою звернути увагу на діяльність Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка. Також, Одарченко вважає, що відміна тарифу – заслуга депутатів фракції ВО “Батьківщина” у Херсонській міській раді.

Пасажирські перевезення в Херсоні продовжуються по 3 гривні з пасажира. Виконавчий комітет Херсонської міської ради поки що не прийняв нове рішення щодо підвищення тарифів. Також нерозглянутою поки що залишається петиція щодо комфортності пасажирських перевезень.