Херсонський суд закрив справу про побиття журналістки дружиною депутата

Херсонський міський суд закрив справу за фактом побиття головної редакторки місцевого видання “Кавун.City” Євгенії Вірлич через завершення строків притягнення обвинуваченої Лілії Якубсон до відповідальності.

Таку ухвалу суддя Людмила Валігурська прийняла 11 жовтня 2021 року на підставі клопотання адвокатів Лілії Якубсон, яку обвинувачували у побитті журналістки, повідомляє ГО “Інститут масової інформації”.

У клопотанні захист обвинуваченої просив закрити справу у зв’язку із завершенням строків притягнення до відповідальності – три роки.

Справу слухали у суді більше трьох років, слухання справи затягувалося декілька разів. В останній раз її починали слухати з початку, після того як суддя Смирнов, що починав її слухання, пішов у відставку.

В результаті суддя Людмила Валігурська не встигла заново розглянути справу.

Потерпіла та її захисник не заперечували проти закриття справи, адже іншого розвитку подій КПК не передбачає.

“Це клопотання добре характеризує цю справу. На думку мого клієнта, саме це клопотання є підтвердженням того, що обвинувачена вчинила ці дії і розуміє, що жодних правових можливостей довести інше немає. І це її єдиний шанс, який вона використала, використовуючи проблеми, які є у нашій судовій системі. Наша позиція – це право обвинуваченої і ми не можемо на це впливати”, – заявив адвокат потерпілої Олександр Данилов.

Потерпіла підтримала свого захисника.

Суддя Валігурська зауважила, що обвинувачена не визнається невинною та її не виправдовують, вона звільняється від відповідальності та уточнила, чи знає обвинувачена наслідки такої ухвали. 

Обвинувачена у суді заявила, що розуміє всі наслідки такого рішення. “Я розумію, що це не виправдання, але і не визнання мене винною”, – заявила у суді Ліля Якубсон.

Вона також погодилася із суддею, що потерпіла має право подавати проти неї цивільний позов.

Нагадаємо, 11 липня 2018 року у будівлі Херсонської міськради дружина депутата Дніпровської районної ради Херсона Олександра Власова Лілія побили журналістку і громадську активістку Євгенію Вірлич.

Постраждала заявляла, що побиття сталося через її журналістську діяльність, тоді як Лілія Якубсон і тоді і зараз стверджує, що це був побутовий конфлікт, пов’язаний із образливими дописами Вірлич у соцмережах про її дитину.

В коментарі ІМІ Євгенія Вірлич зазначила, що у неї жодних претензій до ухвали суду немає, адже таким є чинне законодавство. 

“На жаль, воно (законодавство – ред.) на боці нападників, які можуть затягнути справу до сплину строків. Тим часом я фактично не маю права на те, аби моя нападниця отримала покарання. Не знаю, про що йдеться у звинуваченнях стосовно дитини Якубсон – вперше про таке чую. Вочевидь, це була одна з ліній її захисту. Проте суд у своїй ухвалі чітко прописав, що кваліфікація за статтями 125 та 171 вірна”, – зазначила Вірлич.

Поліція тоді відкрила провадження за ст. 171 (перешкодження законній діяльності журналіста) та ст. 125 (нанесення легких тілесних ушкоджень) ККУ.

Коментар редакції.

Побиття журналістки, члена Національної спілки журналістів України Євгенії Вірлич було скоєно Лілією Якубсон, дружиною депутата Дніпровської районної в місті Херсоні ради від “Опозиційного блоку” Власова Олександра Вадимовича (тепер — депутат Херсонської районної ради VIII скликання від “Блоку Володимира Сальдо”) після багаторазових погроз та попереджень в соціальних мережах з боку депутатки Херсонської міської ради VII скликання від “Блоку Петра Порошенка” Ценкер Ірини Іванівни (на фото) (тепер — депутатка Херсонської міської ради VIII скликання від “Блоку Володимира Сальдо”), під відеозапис, організований Тетяною Докучаєвою, цивільною дружиною Антонівського селищного голови Ігоря Семенчева-молодшого (тепер — депутат Херсонської міської ради від “Блоку Володимира Сальдо”).

На жаль, слідство та суд не встигли в розумні строки розглянути всі версії і дійти до замовниці (чи замовників) побиття та не спромоглися покарати всіх винних, незважаючи на докази причетності.