Гауляйтери Генічеської та Горностаївської громад Херсонської області отримали підозри

Правоохоронці повідомили про заочну підозру ще двом гауляйтерам тимчасово окупованої Херсонської області – Віктору Разумному, який «очолив» Генічеську громаду Херсонської області, та Юрію Гранкіну, якого окупанти призначили гауляйтером Горностаївської громади Херсонської області.

Про це пише “Гривна”.

ГЕНІЧЕСЬК. Віктор Разумний – третій «мер» окупованого міста

Офіс Генпрокурора повідомив про підозру гауляйтеру Генічеської громади Віктору Разумному. Про це свідчить відповідний документ з сайту Офісу Генерального Прокурора. Разумному інкримінують колабораціонізм.

Згідно з інформацією Руху «Чесно», Віктор Разумний народився 1 лютого 1976 року в Мурманську (РФ). Має вищу освіту. У 2010 році був обраний до Генічеської міськради від «Народної партії». У 2020 році був обраний депутатом до Генічеської міськради від ОПЗЖ. Того ж року балотувався до Херсонської облради, але не пройшов. Є фігурантом бази «Миротворець».

Приватний підприємець та депутат Генічеської міськради від нині забороненої партії ОПЗЖ, Разумний став гауляйтером громади 11 червня 2022 року. Причому він став третім псевдомером Генічеська від часу його окупації Росією. До серпня Разумний виконував покладені на нього «обов’язки». Зокрема, «затвердив» структуру окупаційної адміністрації Генічеської громади.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, посилаючись на слова місцевих жителів, Разумний намагався повернути до роботи в окупаційній владі міста співробітників міськради, які працювали до російського вторгнення. Однак охочих виявилося мало.

Гауляйтер Генічеської громади Віктор Разумний. Фото: henichesk.city

Згідно з документом Офісу Генпрокурора, Разумний організував розробку та «погодив» зміст рішення про типову адміністративну структуру підконтрольних собі окупаційних адміністрацій громади. Він організував створення сайту та підконтрольного окупаційній адміністрації Генічеської громади Telegram-каналу. Додатково набирав у свою структуру людей і «погодив» склад «співробітників», яким потрібен доступ до будівлі окупаційної адміністрації області.

Займався Віктор Разумний і розставлянням своїх людей на керівні посади в населених пунктах Генічеського району. Зокрема, у селі Рівне він організував та провів «голосування» на посаду голови окупаційної адміністрації населеного пункту.

В межах своєї злочинної діяльності Разумний також організував збір інформації про стан справ у національних общинах, підготував «довідку» про це й передав її іншому колаборанту – Ігорю Телегіну.

Встигав Разумний брати участь і в масових заходах. Так, 2 липня 2022 року він був на масовому дитячому заході у Генічеську, де були присутні російські окупанти. А 10 липня 2022 року він організував і провів масові заходи на честь «Дня рибака». Масові заходи погоджувалися з іншими колаборантами й російськими загарбниками.

За злочинну діяльність гауляйтеру Генічеської громади Віктору Разумному загрожує від 5 до 10 років в’язниці. Триває розслідування.

ГОРНОСТАЇВКА. Юрій Гранкін – нікому не відомий «гастролер»

Підозру в колабораційній діяльності отримав житель Нової Каховки, який прийняв пропозицію від ворога «очолити» незаконно створений орган окупаційної влади – Горностаївську військово-цивільну адміністрацію.

Фото: Facebook/УCБУ в Херсонській області

За повідомленням пресслужби УСБУ в Херсонській області, фейковий «голова» сформував штат до псевдооргану, вимагав від місцевих підкоритися окупаційній владі. Він взяв під свою «опіку» комунальні підприємства району та структурні підрозділи Горностаївської селищної ради.

Відомо, що зрадник брав участь в організації незаконного референдуму. У своїх висловлюваннях дискредитував органи державної влади, виправдовував агресію з боку РФ.

Слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру в колабораційній діяльності. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років. Триває досудове розслідування.

Як відомо, від 5 серпня 2022 року окупаційну «адміністрацію» Горностаївської громади Каховського району «очолює» раніше нікому тут не відомий Гранкін Юрій Миколайович, 7 квітня 1962 року народження. Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, після призначення Гранкіна гауляйтером окупанти почали тероризувати місцевих підприємців, а населення почало масово покидати селище.

Колаборант Юрій Гранкін, призначений окупантами гауляйтером Горностаївки, піднімає прапор РФ біля селищної ради. Фото із соцмережі

За словами жителів Горностаївки, хто такий Юрій Гранкін – їм невідомо.

«Він точно не з нашої громади», – розповіли вони.

Гранкін мав виконавчі провадження за борги перед «Приватбанком». У 2014 році був фігурантом цивільної судової справи щодо визнання недійсним заповіту: Гранкін намагався привласнити чужу квартиру в Новій Каховці. Суд тоді став на бік позивача, який наполягав, що поданий Юрієм Гранкіним заповіт складений «під впливом обману, помилки або ж тиску на психічно хвору людину».

Також в одному з реєстрів вказано, що Гранкін Юрій Миколайович був помічником народного депутата шостого скликання від «Партії регіонів» Віктора Януковича-молодшого. Однак невідомо, чи це той самий Гранкін.

Під час свого першого приїзду до Горностаївки 5 серпня 2022 року новопризначений гауляйтер разом із російськими військовими зламав тризуб на центральній площі селища та повісив російський прапор на будівлі селищної ради. Водночас на місцевий ринок заїхали п’ять автобусів і відібрали у підприємців банківські термінали. Одного з продавців окупанти вивезли в невідомому напрямку з мішком на голові.

Раніше повідомлялось про заочну підозру гауляйтерці села Дудчани.