Херсонського екс-депутата протримали в полоні 52 дні

Ростислав Маршак, екс-депутат Херсонської міської ради, керівник Херсонського обласного відділення Державної архітектурно-будівельної інспекції, дав інтерв’ю, в якому розповів про своє перебування у катівні російських окупантів.

За словами Маршака, його затримали російські військові на вулиці в Херсоні на День Конституції (28 червня 2022 року) і після цього доправили до слідчого ізолятору, де разом з іншими полоненими протримали 52 дні.

В цей же день, 28 квітня 2022 року, було затримано Херсонського міського голову Ігоря Колихаєва та ще деяких осіб. Місцеперебування Колихаєва досі офіційно не підтверджено, були повідомлення, що його вивезли з Херсона і тримають у Чаплинці.

Маршака катували електричним струмом, били кийками, боксерськими рукавичками. Психологічний тиск: змушували співати гімн Російської Федерації. 17 серпня 2022 року Маршака відпустили, змусивши підписати папери, що він не має претензій до російських “слідчих органів”.

Ростислав Михайлович Маршак був депутатом Херсонської міської ради від “Партії регіонів” (2006-2010, 2010-2015), очолював Державну архітектурно-будівельну інспекцію в Херсонській області. В грудні 2018 року в Маршака сталася бійка з “представниками громадськості” серед яких був Кирило Стремоусов.

Маршак був членом партії Катерини Гандзюк “СІМ’Я”, його донька Катерина Маршак передала цю партію третій особі.

Загалом, розповідь Маршака повторює слово в слово розповіді інших полонених, які на момент його інтерв’ю також вже були опубліковані. Чи міг Маршак не розповісти всієї правди про своє утримування в слідчому ізоляторі? Залишимо це питання відкритим.