Нардеп відкрив STEM-школу

Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський (БПП, округ 182) долучився до відкриття STEM-школи при Херсонському державному університеті. Про це повідомляє офіційний веб-портал Верховної Ради України.
На думку учасників заходу, під впливом автоматизації та роботизації процесів у сфері надання послуг і виробництва частина професій зникне, натомість виникнуть зовсім інші, зокрема пов’язані з обслуговуванням та розробкою роботизованих систем, опрацювання великих обсягів даних, розвитку віртуальної реальності, SMART-технологій тощо.
Тож особливого значення набуває навчання протягом усього життя та популяризація серед школярів та студентів дисциплін природничо-математичного циклу, технологій та інженерії. За словами першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського, створення таких центрів дасть змогу вирішити одночасно декілька стратегічних завдань:
– підвищення зацікавленості школярів у вивченні природничих дисциплін, технологій, інженерії та математики, а також заохочення молоді до вступу до вищих навчальних закладів на спеціальності відповідних напрямів;
– підвищення мотивації до навчання та рівня професійної підготовки студентів;
– створення майданчика для спілкування професіоналів, проведення досліджень, підвищення кваліфікації учителів, викладачів та фахівців інших спеціальностей.
Ця подія стала результатом творчої співпраці викладачів та студентів ХДУ за підтримки компанії DataArt, яка надала комп’ютери для роботи школи, повідомляє сайт “Грушевського,5”. Компанія DataArt має офіси в Україні, Польщі, Болгарії та Росії, співпрацює із замовниками з Європи та США.
Першими учнями школи стали діти від 6 до 11 років, які отримали змогу конструювання та програмування роботів. Робототехніка є одним із напрямів STEM-освіти.

Довідково: STEM (Science, Technology, Engineering, Math) в перекладі означає науку, технології, інженерію та математику.
Робототехніка — прикладна наука, що опікується проектуванням, розробкою, будівництвом, експлуатацією та використанням роботів, а також комп’ютерних систем для їх контролю, сенсорного зворотного зв’язку і обробки інформації автоматизованих технічних систем (роботів).

20-21 квітня на базі Херсонського державного університету пройшла Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «STEM – освіта як напрям модернізації методик навчання природничо-математичних дисциплін у середніх і вищих навчальних закладах». Науковий захід організатори приурочили до 100-річчя від дня заснування навчального закладу.