Виборчий процес на проміжних виборах нардепів у Херсонській та Черкаській областях розпочнеться 1 вересня

Центральна виборча комісія України оприлюднила офіційні постанови щодо проведення проміжних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область).

Відповідні документи №152 та №153 від 9 квітня 2021 року оприлюднено в газеті “Голос України” у вівторок, 31 серпня.

У них зазначено, що вибори, які призначені на неділю, 31 жовтня 2021 року, проводяться в зв’язку з отриманням постанов Верховної Ради про дострокове припинення повноважень народних депутатів Ігоря Колихаєва та Олександра Скічка. Колихаєв склав повноваження нардепа у зв’язку з обранням міським головою м. Херсона, а Олександр Скічко – у зв’язку з призначенням головою Черкаської обласної державної адміністрації.

У постановах уточнюється, що виборчий процес в округах розпочинається з 1 вересня 2021 року.

Як повідомлялося, у квітні ЦВК призначила проміжні вибори народних депутатів у Херсонській та Черкаській областях на 31 жовтня.

Центральна виборча комісія затвердила календарний план основних заходів для проведення проміжних виборів народного депутата на окрузі №184 з центром у місті Нова Каховка Херсонської області.

Так, до 1 вересня місцеві органи влади мають відвести місця для розміщення матеріалів передвиборної агітації, а до 2 вересня – обладнати їх.

Претенденти на мандат можуть подавати документи до ЦВК для реєстрації кандидатом у народні депутати з 1 по 30 вересня включно. Центральна виборча комісія має прийняти рішення про реєстрацію або відмову не пізніше як на 5 день з дня прийняття документів. Список усіх кандидатів буде відомий до 5 жовтня. Не пізніше ніж на 10 день з дня реєстрації кандидат у нардепи має відкрити рахунок виборчого фонду, з якого фінансується уся передвиборна агітація. Агітувати кандидат може наступного дня після реєстрації.

Газети та телеканали до 2 вересня мають опублікувати інформацію про вартість одиниці друкованої площі та вартість однієї хвилини (секунди) ефірного часу для проведення передвиборної агітації.

До 6 вересня включно громадяни можуть подати до органу ведення Державного реєстру виборців заяви про зміну виборчої адреси. Це можна зробити двома способами: подавши паперову заяву до відділу ведення Державного реєстру виборців особисто (чи через уповноважену особу) або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця» за наявності електронного підпису.

Партії, які мають фракції у Верховній Раді, а також партії, кандидати від яких балотувались на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року, до 7 вересня можуть вносити подання щодо кандидатур до складу окружної виборчої комісії, а до 10 вересня ЦВК має утворити ОВК. Окружна комісія має зібратись на перше засідання не пізніше третього дня після дня її утворення.

Громадська організація до 10 вересня має звернутись до ЦВК з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів на виборах. Такий дозвіл Комісія має надати не пізніше ніж на 10 день після отримання клопотання.

До 6 жовтня ЦВК має затвердити форму, колір та текст виборчого бюлетеня. До 15 жовтня ОВК має утворити дільничні виборчі комісії, які до 29 жовтня отримають виборчі бюлетені для голосування.

31 жовтня відбудеться голосування з 8:00 до 20:00. Встановлення результатів ЦВК має провести до 15 листопада.