Грошове дерево депутата Шадріна

Депутат Херсонської обласної ради, голова комісії з питань міжнаціональних відносин, культури, науки, освіти, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, курортно-туристичної діяльності, директор ТОВ “Акватерм-Херсон”, багатодітний батько – досить багато ролей для однієї людини. Аби з усіма ними вправлятись, треба, мабуть, бути непересічною особистістю. Або мати достатньо грошей.

Декому може здаватись, що у депутата Шадріна склались дружні стосунки з коштами не лише херсонського обласного, а й міського бюджету.

З 2017 року пан депутат Херсонської обласної ради активно почав з’являтись на пленарних засіданнях сесій Херсонської міської ради. У березні 2017 року ці відвідини завершилось тим, що кошти херсонських платників податків отримала громадська організація «Асоціація багатодітних і малозабезпечений сімей «Прайд» (ЄДРПОУ 36944803). Протягом минулого року на різноманітні спортивні заходи ця організація витратила 40153,00 грн (дані порталу “007“).

Керівником ГО “АБІМС “ПРАЙД” до певного часу був сам Володимир Шадрін. Це підтверджують і дані декларації депутата Шадріна за 2016-й рік, і дані Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, і дані аналітичної системи YouControl.

До речі, незважаючи на зміну керівника ГО “АБІМС “ПРАЙД” у 2017 році, телефон зазначено попереднього керівника, депутата Володимира Шадріна. Принаймні: номер в реєстрі збігається з номером телефону, на який зареєстровано сторінку Шадріна у соціальній мережі Facebook:

 

Багатодітний батько Володимир Шадрін вже відомий тим, що активно намагається працевлаштувати власних дітей без огляду на законність цих дій. Але благородство в його діях все ж прослідковується: він активно «навчає» і інших багатодітних батьків, більш того: робить це із користю для бюджету власної родини.

У 2017 році кошти Херсонського міського бюджету у сумі 100 000 грн. отримала інша громадська організація « Багатодітних родин «Древо» (ЄДРПОУ 39895733). За даними порталу відкритих даних “007”, більше половини з цих грошей, а точніше 52 881,20 грн. громадська організація “Древо” заплатила ПП «Виробничо-комерційна фірма «Акватерм» (ЄДРПОУ 33929892), кінцевим бенефіциарним власником якої є… Володимир Шадрін. Це можна побачити і з його згаданої вище декларації, і з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:

Але це – лише початок. Ви цілком логічно можете запитати: «Що в тому поганого? Ну депутат-очільник приватної фірми. Що такого?» Дійсно нічого. Якщо не дивитись, хто є засновниками ГО «Багатодітних родин «Древо».

Засновниками ГО «Багатодітних родин «Древо», окрім інших, є подружжя Щербакових: Андрій та Олена. За даними аналітичної системи YouControl та Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Андрій Щербаков є також підписантом:

У 2015-му році Андрій Щербаков був кандидатом у депутати Херсонської міської ради від ПП «Об’єднання «Самопоміч», як і… Володимир Шадрін:

Тільки Володимир Шадрін став депутатом (Херсонської обласної ради), а Андрій Щербаков – ні. До речі, на момент реєстрації кандидатом Андрій Щербаков був фізичною особою-підприємцем. Проте за рік припинив підприємницьку діяльність. Дійсно, а чом би й ні, коли можна тягнути гроші з міського бюджету, замість працювати задля його наповнення?

Отже, Андрій Щербаков та Володимир Шадрін добре знайомі, адже обидва брали участь у депутатських перегонах 2015-го року. Чом би не допомогти другові і не купити у нього метізи, сантехнічне та кліматичне обладнання, електротовари та стільці? Більше ж вони мабуть у Херсоні ніде не продаються, окрім як у «Акватермі» Володимира Шадріна? Та й ціни мабуть найбільш прийнятні.

До речі, виділення коштів ГО «Багатодітних родин «Древо» безхмарним не було. Вочевидь, Володимир Шадрін та його колеги із «Самопомочі», яких виключили із фракції у міській раді, допомогли пану Щербакову, адже останній є офіційним помічником Аркадія Подлєсного – депутата Херсонської міської ради, обраного за списками ПП «Самопоміч» і пізніше виключеного із фракції. Принаймні станом на 21.11.2017 року Андрій Щербаков точно ним був, хоча цього не зазначено на Офіційному сайті Херсонської міської ради – це вдалось з’ясувати лише за інформаційним запитом.

Загалом, Андрій Щербаков доволі довго йшов до отримання коштів з міського бюджету Херсона. Наприклад, на комісії з питань планування,  фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, інвестиційної політики та дерегуляції іще 01.03.2017 року дане питання піднімалось:

Щоправда, незрозуміло, як придбання стільців, сантехніки, покриття для підлоги та іншого аналогічного приладдя беруть участь у здійсненні заходів щодо захисту прав та законних інтересів сімей з дітьми у 2017 році.
Під час ціє ж комісії, але вже 04 квітня, фінансуванню ГО «Багатодітних родин «Древо» було присвячене окреме депутатське звернення Михайла Чемериса – також обраного за списками ПП «Об’єднання «Самопоміч» і так само виключеного із фракції, як і Аркадія Подлєсного. Про кошторис вже не говорили, хоча його, як і раніше, не було.

На комісії 15 травня доповіли про рекомендацію виділити кошти, незважаючи на те, що виїзд членів комісії для ознайомлення з умовами, в яких працює організація “Древо” так і не було проведено:

Кошти громадській організації виділили, проте перелік витрат мало нагадує «заходи щодо захисту прав та законних інтересів сімей з дітьми у 2017 році». Більш того, попереднього кошторису громадськість та журналісти так і не побачили.
Може скластись враження, що друзі-депутати на чолі із Володимиром Шадріним виконали свою обіцянки допомогти багатодітному батьку Андрію Щербакову, а він «розрахувався» оплатою на користь підприємства Володимира Шадріна.

До речі, фінансова скрута багатодітного батька Щербакова дійсно нагадує «непозбувну бентегу». Мало того, що підприємницьку діяльність припинив, так ще й суд 2 червня 2017 року постановив стягнути з його ТОВ «Мастер-Біжу» (ЄДРПОУ 38480493) заборгованість за кредитом у сумі 44 686,05 грн. + 800 грн. витрат зі сплати судового збору (YouControl).

Засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Мастер-Біжу» є Андрій Щербаков. Навіть адреси усіх зазначених у статті підприємств, де фігурує Андрій Щербаков, однакові (YouControl):

Наразі даних про відкриття виконавчого провадження щодо юридичної особи (для незавершених виконавчих проваджень) в реєстрах немає. Невже борг було сплачено? Безробітним Андрієм Щербаковим? Якщо не дуже сильно вдаватись у подробиці, а лише припустити, то сума боргу за кредитом майже збігається з сумою, яку ГО багатодітних батьків Щербакових перерахувала багатодітному депутату Шадріну: 52 тисячі проти 45 тисяч. Якщо відняти податки та подяку старому другу, цілком може статись, що борг саме так і було погашено.