Служба безпеки України перешкодила замаху на голову Херсонської обласної військової адміністрації

Очільник СБУ Василь Малюк повідомив 12 квітня 2024 року під час засідання Конгресу  місцевих та регіональних влад при Президентові України про спробу замаху на очільника Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, організовану групою осіб спільно з ворожими спецслужбами.

Затриманий місцевий житель Херсона планував атаку, використовуючи новий зразок fpv-дрону, який був відправлений з глибини 12 км. Незрозуміло, що малось на увазі, дрон запускали з-під землі, з-під води чи з окупованої території?

За інформацією СБУ, особа здійснювала візуальне спостереження та коригувала вогонь по автомобілю Прокудіна. Злочин було задокументовано, підозрюваного було затримано 10 квітня 2024 року на стадії завершеного замаху, а ворожий дрон був знищений нашими засобами радіо-електронної боротьби (РЕБ).

Малюк також наголосив, що СБУ розслідує ще 12 схожих епізодів в області, що стосуються підготовки атак на військових та об’єкти оборонно-промислового комплексу.

Пізніше інформацію прокоментував сам Прокудін: у короткому відеоповідомленні в Telegram він переказав ті ж слова, що були озвучені Малюком і підкреслив, що це був вже не перший замах. Виникає питання: чому саме на цьому епізоді загострюють увагу громадськості? Чи може це бути пов’язаним із нещодавніми скандалами: приховане стеження за журналістами “Бігус.Інфо” від Департаменту захисту національної державності СБУ, спроба вручення повістки журналісту, який займався розслідуванням стосовно очільника Кібервідділу СБУ Вітюка?

Окрім офіційного Телеграм-каналу Прокудіна, є ще мінімум два Телеграм-канали, які намагаються видавати себе за офіційний, але мають від 50 до 339 підписників. Шукати чи затримувати тих, хто створив чи адмініструє подібні херсонські фейки, у СБУ не вистачає або часу або натхнення.

Ось що видає в пошуку в Телеграм

Прокудіна було знято з посади очільника обласної поліції за 12 днів до початку повномасштабного вторгнення у 2022 році. Його місце зайняв нинішній очільник обласної поліції Ігор Король.

Прокудін воював, брав участь у звільненні Херсонщини від окупантів.

В лютому 2023 року Прокудіна було призначено головою Херсонської обласної державної адміністрації.