Суд у справі херсонської чиновниці Гандзюк заслухав сторону захисту Мангера та Левіна

8 квітня 2024 року в Київському касаційному суді продовжився розгляд апеляції екс-голови Херсонської обласної ради (2015-2020, ВО “Батьківщина”) Мангера Владислава Миколайовича та Левіна (Москала) Олексія Олексійовича, помічника-консультанта депутата Херсонської обласної ради (“Радикальна партія Олега Ляшка”) Ставицького Миколи по справі нанесення 31 липня 2018 року групою осіб умисних тяжких тілесних ушкоджень радниці Херсонського міського голови, в.о.керуючої справами виконавчого комітету Херсонської міської ради Гандзюк Катерини Вікторівни.

Гандзюк, внаслідок обливання спочатку концентрованою кислотою, а потім після невдалих спроб водія Херсонського міськвиконкому Галяутдінова, якого виділили Гандзюк разом з автомобілем “Деу Ланос”, змити кислоту невеликою (до 5 літрів) кількістю води, отримали важкі термохімічні опіки 40% поверхні тіла (голову, шию, спину, груди), постраждало ліве око, вона перенесла багато операцій і врешті-решт померла в реанімаційному відділенні у Києві 4 листопада 2018 року.

Суд цього разу продовжувався в той же спосіб, як і 1 квітня 2024 року — адвокат захисту Ільченко виступав в моніторі онлайн з Пхукету (Королівство Таїланд), адвокати Шадрін та Севостьянов були в залі суду зі своїми підзахисними. Колегія суддів залишилась в тому ж складі.

Початок трансляції, наміченої на 14:00, затягнувся — о 13:22 було оголошено повітряну тривогу і відбій оголосили лише о 14:05, плюс час на те, щоб довести обвинувачених зі сховища нагору.

Скріншот з онлайн-трансляції

Також в залі був помічений “журналіст” Сергій Шевчук, який то знімав відео на смартфон, то явно позіхав від спостереження за в’ялою грою стряпчих. Дійсно, за більше ніж п’ять років тема не те щоб заглухла, але підзатягнулась.

Виступ Ільченка зі стінки було чутно чуть краще ніж погано. Але складалось враження, що бажання отримати назад близько 2,5 мільйонів гривень застави, вимагає активностей у колишнього депутата Херсонської міської ради та колишнього однопартійця Гандзюк по ВО “Батьківщина”. Так, в якомусь періоді часу і Гандзюк, і Мангер, і Ільченко перебували в одній партії. Гандзюк тоді зробила демарш і гучно вийшла з “Батьківщини”, не бажаючи, з її слів, знаходитись там разом з Мангером. Цікавим також є той факт, що за даними аналітичної системи YouControl Херсонську міську організацію політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” свого часу засновував і очолював Володимир Сальдо, той самий, який вже має вирок по державній зраді через його колабораційну діяльність під час захоплення Херсона та Херсонської області російськими окупаційними військами.

Ільченко в трансляції періодично зависав, але звук продовжував йти, на відміну від відеосигналу.

Адвокату захисту Шадріну та його підзахисному дуже хотілось пити. Вони не позіхали, на відміну від Сергія Шевчука, але пляшки з водою регулярно відкривались.

Позіхали не лише “журналісти”, а й охорона суду. Чи це виступ Ільченка був таким нудним, чи в приміщенні не вистачало кисню, чи охорона не виспалась за вихідні (слухання було в понеділок) — залишається лише робити здогадки.

На моменті згадування адвокатом Ільченком телефону, в якому знайшли список дзвінків Торбіна (за словам Ільченка — керівник банди, що виконала напад на Гандзюк. Торбіна вже звільнено з-під варти і він воює десь в ЗСУ, як і інші нападники на Гандзюк) Левіну та Левіна Торбіну, Левін почав про щось терміново спілкуватись зі своїм адвокатом.

Мангер на цьому моменті вчергове приклався до пляшки з мінеральною водою.

За словами Ільченка (не претендуємо на повноту цитати через якість трансляції) сам телефон у справі сторона захисту так і не змогла побачити, бо його не передали або речовий доказ “десь зник”. Спілкувались обвинувачені через месенджер WhatsApp.

Загалом, Ільченко постійно казав “покази” замість “свідчення”, але при цьому послідовно і наполегливо звертав увагу суду на те, що свідчення Торбіна мають значні розбіжності на етапі досудового слідства та слухання у першій інстанції.

Десь на другій годині слухань Мангер допив свою пляшку мінералки.

Також Ільченко згадав цитату лист помічника-консультанта Паламарчука (“Блок Петра Порошенка”) Ігоря Павловського, в якому той вибачався перед Левіним, бо має дати на того неправдиві свідчення, інакше може померти: “Я могу и не дожить”. Павловський був затриманий в листопаді 2018, провів зиму в СІЗО СБУ в неопалюваному приміщенні (зі слів Ільченка, який згадав звернення Павловського до омбудсмена і так далі) і дав необхідні свідчення, після чого був відпущений.

Згадав Ільченко про суму відшкодування рідним померлої, але виразив здивування, що суд так легко і без документальних підтверджень визнав потерпілим Сергія Денисова, який назвався «цивільним чоловіком» чиновниці Гандзюк, бо Денисова чомусь не виявилось в жодній з декларацій.

Наприкінці свого виступу Ільченко згадав про гроші (заставу, яку забрали в дохід держави) та необхідність допитати «Миколайовича», тобто Євгена Миколайовича Рищука, якого він вважає (нерозбірливо) у справі Гандзюк.

Загалом трансляцію дивились 4 (четверо) осіб.

Суддя оголосила перерву в слуханнях до 13 травня 2024 року о 12:00. Триматимемо читачів в курсі цієї надзвичайно цікавої кримінальної справи. Можливо, ми нарешті дізнаємось, хто замовив Катю Гандзюк?