Майно херсонського колаборанта Сальдо можуть конфіскувати на користь держави

Колишній мер Херсону та колаборант Володимир Сальдо, котрий після окупації міста російськими військами ініціював створення окупаційних псевдо органів влади, фігурує у справі про держраду та може втратити своє майно. Про це редакція 368.media дізналась у результаті розслідування бізнес-зв’язків колаборанта.
Сальдо відомий не лише як колишній міський голова з проросійськими поглядами, але і як один з найбагатших людей Херсонщини. Йому належить низка компаній та об’єктів нерухомості в Херсоні та поза його межами, записаних на членів родини та підставних осіб. Зазначимо, з 1998 року Володимир Сальда займав виключно державні посади. Він був депутатом Херсонської міськради, заступником голови ХОДА з питань ЖКГ і будівництва, міським головою, народним депутатом України.
Як держслужбовцю, закон йому прямо забороняв займатись бізнесом. Втім, за роки політичної кар’єри Сальда, його родина заволоділа численними бізнес-активами та тисячами квадратних метрів нерухомості, зокрема – на узбережжі Чорного моря.
Під час перебування Сальдо на посаді мера Херсона, його родина отримала у власність дві квартири та великий будинок у Херсоні, дві квартири в Києві. Також у власності сім’ї – трикімнатна квартира в одеському ЖК «Нова Аркадія». В той самий час дружина Сальдо придбала котедж у Криму поблизу Алушти, та апартаменти у Ялтинському селищі Восход, у комплексі, збудованому фірмою «Консоль» кримського спікера-зрадника Володимира Константінова.
Коли Сальдо став народним депутатом, у родині з’явилася ще одна трикімнатна квартира і два паркомісця в Ялті – в елітному житловому комплексі «Ореанда-Плаза».
Любов Сальдо за інформацією реєстру юридичних осіб володіє компанією ПрАТ «Каштан», що зареєстроване у Коростишеві на Житомирщині. Фірма займається видобутком декоративного та будівельного каменю, вапняку, гіпсу, крейди та глинистого сланцю і володіє нерухомістю у с. Буки Малинського району. Як з’ясували правоохоронці у 2020 році, на території Буківського родовища фірмою без спецдозволу проводяться роботи з видобутку корисних копалин.
Любов Сальдо, окрім того, є співзасновницею Житомирської асоціації підприємств по видобуванню та обробці природного каменю «Житомирський граніт». Партнером по асоціації вказана громадянка росії Анна Бдюлєва. Також вона володіє часткою 30% херсонської ПАТ «Дельта-сервіс», що спеціалізується на допоміжній діяльності у сфері транспорту. Компанії належать відразу чотири об’єкти нерухомості в Херсонській області, переважно на території Карантинного острова.
ПАТ «Дельта-сервіс» фігурує у чотирьох кримінальних провадженнях. Діяльність ще однієї фірми пані Любові, престижного салону краси ПП «Любава», припинено. Жінка також вийшла зі складу засновників одеської адвокатської компанії ТОВ «ІЛОН-С.П.С.-88». Володимир Сальдо чимало бізнесу зареєстрував на свою дочку Ірину Сальдо. Зокрема їй належить ТОВ «Конка», що спеціалізується на організації відпочинку та розваг. Компанія володіє будинком у смт. Антонівка під Херсоном. Також вона володіє разом з В’ячеславом Бебко та Антоном Кушнір компанією ТОВ «Бебко-авто», що торгує автомобілями. Ірина Сальдо володіє пакетом акцій ПАТ Проектно-будівельна фірма «Херсонбуд», щодо якого порушено справу про банкрутство. Раніше компанія фігурувала у журналістському розслідуванні щодо рейдерського захоплення землі на чорноморському узбережжі. Також донька мера-колаборанта була учасником ТОВ «Лукс Тревел Едюкейшн Джоб Менеджемент Груп», ТОВ «Дніпровська торгова компанія», та ТОВ «Сі Деко». Вказані компанії є фігурантами низки кримінальних проваджень.
Місцеві журналісти пов’язують з Володимиром Сальдо Сергія Пожаєва, на котрого зареєстрована значна частина бізнесу та нерухомості родини-колаборантів. Саме Пожаєв тривалий час був номінальним власником ПП «Банс», який де-факто належав Володимиру Сальдо. На балансі компанії знаходяться три об’єкти нерухомості, два з котрих в історичному ареалі Херсону. Також Пожаєв є засновником ТОВ «КПД-5 С», яке фігурує у трьох кримінальних справах за останні три роки. Фірмі належить будинок по вул. Лютеранська в Херсоні. Сергій Пожаєв володіє обслуговуючим кооперативом ЖБК «ЖК Комфорт Херсон», котрому своєю чергою належать земельні ділянки в Херсонській області. Також він контролює ТОВ «НВП Спеціальні полімерні технології», що зареєстроване в Києві та має один невизначений об’єкт нерухомості. Станом на сьогодні Володимир Сальдо є головою херсонської міської громадської асоціації будівельників і інвесторів «Будінвестсоюз», а також засновником громадської організації «Наше місто-наш дім».
Зазначимо, 28 вересня 2022 року Офіс генпрокурора та СБУ повідомили Володимиру Сальдо про підозру у колабораційній діяльності. Встановлено, що він за підтримки збройних формувань рф і представників держави-агресора провів низку заходів для підготовки та організації проведення незаконного референдуму. Указом Президента Сальдо потрапив до санкційного списку РНБО.