Херсонський депутат Карамаліков потрапив до українського СІЗО

Депутат Херсонської міської ради (Партія Ігоря Колихаєва “НАМ ТУТ ЖИТИ!”), власник кількох нічних клубів та мережі магазинів у Херсоні, Карамаліков Ілля Михайлович нещодавно був затриманий при спробі виїзду за межі Херсонської області. Карамалікова затримали українські правоохоронці спільно з українськими військовими на блок-пості.

Передвиборча реклама Карамалікова

Карамаліков був доправлений до міста Кропивницький, де після допиту як підозрюваний та відповідної санкції слідчого судді був поміщеній в слідчий ізолятор на 60 діб. Карамалікова підозрюють за статтею 111 Кримінального кодексу України “Державна зрада”.

В березні 2022 року Карамаліков організував в Херсоні так звану “народну міліцію”, яка за його словами функціонувала як підрозділ КП “Муніципальна варта” і патрулювала місто Херсон, захищаючи від мародерів. При цьому місто Херсон під час комендантської години і вдень повністю контролюється російськими військовими. Про ефективність роботи “народної міліції” Карамалікова може свідчити той факт, що сам Карамаліков повідомляв про пограбування невідомими у формі російських військових волонтерського центру в приміщенні його “нічного клубу” “Amigo” в мікрорайоні “Корабел” (Корабельний район міста Херсон). За даними аналітичної системи YouControl Ілля Карамаліков зареєстрував декілька приватних підприємств з ліцензією на торгівлю алкоголем та тютюновими виборами, а також є пастором релігійної громади та очільником благодійного фонду.

Крім депутатства, Карамаліков є членом Національної спілки журналістів України. Вступити до спілки журналістів через Одеську обласну організацію НСЖУ і отримати посвідчення Карамалікову допоміг свого часу раніше судимий Геннадій Шелестенко, який називає себе “головним редактором сайту “Херсонський вісник нью” та з початку окупації співпрацює з колаборантським “Комітетом спасіння Херсонщини “За мир та порядок”, а також пише публікації для низки російських пропагандистських ресурсів. Карамаліков неодноразово робив стріми з власної сторінки у соціальній мережі Facebook, а Шелестенко робив репости на сторінку сайту “Херсонський вісник нью” і називає Карамалікова “журналістом сайту “Херсонський вісник нью”. Шелестенко брав участь у колаборантському мітингу в Парку Слави в Херсоні 13 березня 2022 року.

Востаннє Карамаліков користувався соціальними мережами (Facebook) 14 квітня.

Ілля Карамаліков, депутат, журналіст, член НСЖУ, підозрюваний у державній зраді
Геннадій Шелестенко, “головний редактор”, член НСЖУ