Артхабівці закликали облраду до милосердя і пропонують компромісний проект рішення по “Ілюзіону”

Активісти культурного центру пропонують владі виділити з усієї площі скандального об’єкту за адресою вул. Гімназична, 30 А, тільки двоповерхову будівлю колишнього кінотеатру «Ілюзіон» і прилеглий малий двір для літньої сцени. Це приблизно 372 квадратних метри з 0,45 Га (4500 кв.м). Іншу ж частину відправити, «хоч в оренду, хоч на приватизацію». А за цією частиною закріпити статус культурного об’єкту і згодом також виставити на конкурс оренди, але брати участь в якому можуть тільки ті громадські організації, які займаються культурними проектами. Таким чином, місто зможе зберегти важливий для себе об’єкт, а обласна рада отримати необхідні кошти від оренди або продажу землі в центрі міста.
Зауважимо, що ктивісти не просять про якісь привілеї щодо участі в конкурсі для культурного центру Kherson Art Hub, який діяв тут останні 2 роки. Головне, на їхню думку, зберегти об’єкт в цілісності, і щоб він продовжив служити культурним ініціативам.

Тепер вся увага прикута до Херсонської обласної ради, чи погодяться там на подібні поступки херсонській культурі.

16-го березня за відкриття конкурсу оренди проголосувало 43 депутати Херсонської обласної ради. Це викликало хвилю обурення серед громадськості, в т.ч. через повне ігнорування діяльності спеціальної робочої групи, яка була покликана згладити суперечності в позиціях обласної ради та громадськості. Головний недолік поточних умов конкурсу на право оренди – відсутність цільового призначення об’єкта (тобто тут замість культурного центру може з’явиться будь-який бізнес, від автосалону до ігрових автоматів). Перемогу в конкурсі здобуде той, хто запропонує найбільшу суму оренди. Що фактично унеможливлює продовження роботи “Ілюзіону” як культурного центру.