У Херсоні на підтримку мера Скадовська зібрався мітинг

30 січня 2018 року під стінами Апеляційного суду Херсонської області зібрався мітинг на підтримку Скадовського міського голови Олександра Яковлєва, якого можуть відсторонити від посади через вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією. Більше сотні активістів зі Скадовська зібрали кошти на пальне для автобусів, а місцеві перевізники погодились надати транспорт. Підтримати Яковлєва також приїхали народні депутати України Олег Лаврик (Самопоміч) та Олег Березюк (Самопоміч). Про це повідомляє журналіст газети “День” Іван Антипенко.

Біля входу до будівлі суду активісти встановили мікрофон, кожен охочий висловлювався на підтримку мера Яковлєва. Люди говорили про порядність і чесність міського голови, про те, що вони довірили йому цю посаду на виборах, тому суд не повинен позбавляти місто головної посадової особи. Після кількагодинного засідання суд переніс розгляд справи на 20 лютого 2018 року для вивчення додаткових матеріалів.

Як писав «День», депутат Скадовської міської ради О. Бутенко звернулася в поліцію із заявою, у якій звинувачує Олександра Яковлєва в особистій зацікавленості у виведенні коштів із міського бюджету через ТОВ «Аттика» та ФОП Яковлєва Т. В. під час закупівлі товарів у 2016-2017 роках. Із зазначеними ТОВ і ФОП, які пов’язані із дружиною мера Скадовська, були укладені договори про закупівлі на суму 740 грн фарби та шурупів, 83 грн – на штемпельну подушку, 218 грн – на оснастку для печатки та ще 126 грн – на штемпельну подушку. Договори стали причиною вручення Олександру Яковлєву 4 протоколів про адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Таким чином міський голова може втратити посаду за порушення на суму 1167 грн. У зв’язку з цим 28 грудня Скадовський районний прийняв постанову про відсторонення міського голови Олександра Яковлєва із посади на один рік з накладанням штрафу.

Під час судового засідання адвокати Яковлєва наполягали на закритті справи у зв’язку з відсутністю складу правопорушення. Однак навіть якщо останнє буде доведене, покарання (відсторонення від посади), на думку захисників мера Скадовська, занадто суворе і очевидно не відповідає ступеню порушення, яке міг допустити Яковлєв. Прокурори наполягають на залишенні в силі рішення суду першої інстанції.

Як говорять скадовчани – учасники мітингу, усе це – спланована кампанія дискредитації Яковлєва з боку першого заступника голови Херсонської обласної ради Віталія Булюка. Йдеться про земельний інтерес до деяких прибережних ділянок у Скадовську. Мер Яковлєв, за словами місцевих активістів, не хоче брати участь у цих схемах, а тому його вирішили усунути з посади.