МОЗ забезпечить сім’ї проросійського екс-нардепа Михайла Опанащенка дохід в 160 мільйонів гривень

Українська медична стоматологічна академія готується віддати підряд на будівництво нового корпусу в Полтаві компанії, яка будує зерносховища і корівники. Компанія належить дружині екс-нардепа Опанащенка Михайла Володимировича, який балотувався на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року по округу 183. Про це повідомляє “ОЛІГАРХ”.

Єдиний в Україні спеціалізований ВНЗ з підготовки стоматологів – державна Українська медична стоматологічна академія (УМСА, м.Полтава) – готовий визначитися з будівельником нового клініко-симуляційного корпусу, гроші на який будуть виділені з держбюджету.

30 вересня 2019 року УМСА опублікувала протокол розкриття тендерних пропозицій на будівництво і оснащення нового корпусу очікуваною вартістю 190, 549 млн грн. Всього в тендері побажали брати участь 6 компаній: херсонське ТОВ «Спеціалізована механізована колона № 23» (СМК № 23), ТОВ «Домобудівний комбінат-7» (м.Київ), ТОВ «Черкасиміськбуд», ТОВ «Компанія «Рембудгарант», а також київські ТОВ «Міське будівництво» і ТОВ «Академстройсервіс».

СМК № 23 виявилося найактивнішим учасником тендеру і вже на стадії подачі документів закидало замовника питаннями, висунувши 4 вимоги. Компанія вимагала визначити чіткий перелік медобладнання, яке повинно бути встановлено в будівлі, і початок терміну дії забезпечення тендерної пропозиції, привести вимоги до ліцензії ДАБІ у відповідність з переліком робіт, передбачених технічним завданням, а також роз’яснити вплив нецінових факторів. З них були задоволені два останні. В результаті документи були прийняті у СМК № 23, «Черкассигорстроя» і «Рембудгаранта», а трьом іншим претендентам відмовили.

В ході розкриття тендерних пропозицій виявилося, що вся трійка фіналістів готова виконати роботи приблизно на 15% нижче очікуваної вартості. Найнижче пропозицію – 161,3 млн грн – зробило СМК № 23. «Рембудгарант» був готовий побудувати навчальний корпус і оснастити його обладнанням на 200 тис. грн. дорожче, а «Черкасиміськбуд» – на 700 тис. дорожче, ніж херсонці. Таким чином, переможцем конкурсу, оголошеного 6 серпня, стала СМК № 23.

Як раніше писав «ОЛІГАРХ», ця компанія спеціалізується на будівництві промислових і сільськогосподарських комплексів – зерносховищ, складів і корівників. Засновником і директором СМК №23 ще кілька місяців тому вважалася молода жителька Херсона Бобровська Діана Анатоліївна. 100% частка в компанії дісталася їй у кінці минулого року від Олени Опанащенко. Уже влітку 2019 р статус кво було відновлено, і Олена Опанащенко знову стала одноосібним засновником СМК № 23.

За даними з відкритих джерел, Бобровська Діана Анатоліївна, 1983 року народження була членом окружної виборчої комісії №183 від Партії “Відродження” на виборах 2016 року. 2019 року Бобровська була довіреною особою кандидата разом із депутатом Херсонської міської ради (“Наш край”) Больбот Дмитром Олександровичем та Романовою Євгенією Ярославівною, екс-головою Білозерської районної ради (Партія Регіонів).

За даними аналітичної системи YouControl Бобровська є керівником “СМК №23”, а кінцевим бенефіціаром та засновником – дружина Опанащенка, Олена Анатоліївна.

Втім, учасники будівельного ринку називають беззмінним фактичним господарем компанії її чоловіка – Михайла Опанащенко, пише видання “ОЛІГАРХ”.

Він починав політичну кар’єру в рідному регіоні, в результаті обрання в 2010 році депутатом до Херсонської обласної ради. У 2012 році, будучи членом Партії Регіонів, був обраний до Верховної Ради за мажоритарним округом в Херсонській області, увійшовши до фракції Партії Регіонів. Брав участь у голосуванні за “закони 16 січня”.