Милосердя і піар у Генічеську

На електронну пошту редакції надійшов цікавий матеріал, з якого можна зробити висновок – Генічеський міський голова Олександр Тулупов та депутати (включно з народним депутатом Хлань Сергій Володимирович (БПП, 185) активно нагадують про себе виборцям. Інколи не дуже вчасно і не зовсім вдало.

Милосердя і піар: дві грані

… дві грані, які категорично не варто змішувати воєдино! Тому що якщо одна служить справжнім інтересам добра, взаємодопомоги, людяності, то друга – вельми прагматичним діячам і суто цинічній вигоді. І тінь останньої, що наповзає, цілком здатна затьмарити собою будь-променисте сонце. Але спочатку давайте про хороше.

16 лютого в Генічеському районному будинку культури в рамках проекту “Територія добра” відбувся чудовий благодійний спектакль під назвою “Снігова королева” (за мотивами знаменитої казки Андерсена), всі кошти від якого повинні бути направлені на допомогу хворим дітям та поліпшення умов їх лікування – мова в першу чергу йде про ремонт дитячого інфекційного відділення районної лікарні. Сам спектакль пройшов з великим успіхом – зал в цей день був заповнений битком (довелося навіть ставити додаткові місця – аншлаг!), відмінна гра акторів і прекрасні образи на сцені викликали тривалі і неодноразові оплески глядачів. Людей, небайдужих до чужого горя, завжди готових допомогти, а також вміють гідно оцінити гру, емоції, театральне мистецтво. Стало бути, головні цілі даної події можна сміливо вважати досягнутими! Постановка “Снігова королева” зуміла торкнутися і душі, і сердець присутніх, а витрачені на квиток гроші підуть на благі справи.

Цей спектакль (як і літня ідея “Території добра”) є плодом творчих зусиль Олени Бартеньєвої, засновниці лабораторії краси “Б’юті Лаб”, яка як ніхто інший знає, що таке бути матір’ю, яка потребує підтримки дітей. Автором сценарію і ідейним натхненником проекту стала мама Олени – Наталя Литовченко. Саме сім’я Бартеньєвих (оскільки чоловік Олександр також, як і завжди, активно підтримував дружину в її починаннях), прекрасний творчий колектив співробітників “Б’юті лаб” (серед них – перукарі, візажисти, в тому числі підключилися і майстри з інших міст України) доклали всіх сил, щоб “Територія добра” з’явилася на світ, щоб такі заходи стали основоположними для благодійної діяльності, яка рятує долі і реально допомагає дітям, сім’ям. На допомогу відгукнувся колектив Генічеського РБК, який підтримав і розвинув ідею створення яскравих образів, декорацій для чарівного спектаклю-казки, який підкорив глядацькі уми і серця. Власне, вся проведена робота ентузіастів “Території добра” йшла саме від чистого серця, від душі і з щирою любов’ю, вірою, надією в краще сьогодення і майбутнє для хворих дітей.

Добре, що такі чесні, щирі люди, які бажають допомогти іншим, і, головне, що роблять це, не перевелися ще на нашій землі. Такі особистості і вчинки зберігають в нас віру в людяність, в краще майбутнє.

Але не обійшлося, як це буває, і без ложки дьогтю. Такий став, на жаль, непомірний піар мера Генічеська Олександра Тулупова і міськради на даній події. Тут депутатам виразно зрадило відчуття міри і бажання в черговий раз прорекламуватися перевершило усі межі здорового глузду. Таке відчуття, що ми раптом опинилися на “Території піару” – але, вибачте, ідея спочатку була зовсім інша!

Перш за все і головне: на такій благодійності, на допомогу хворим дітям – не піаряться! Це пахне навіть не фальшю, а відвертою аморальністю.

Були побіжно згадані головні організатори, ідейні натхненники і реалізатори “Території добра”, зате гучно озвучено (в тому числі в ЗМІ), що, головна заслуга, нібито, належить “Генічеській міській раді разом з керівником апарату Ольгою Осташевською”. І, звичайно, пану меру, без якого, самі знаєте, сьогодні і сонце над Генічеському не сходить і місяць не світить! Так жартують самі генічани. Сам же Тулупов, вийшовши на сцену, знову і знову називав депутатські прізвища, що якось нарочито підкреслювало не тільки важливість окремих представників міського депутатства, а й їх деяку перевагу над іншими учасниками благодійної акції, які зібралися в глядацькій залі, прийшли насолодитися виставою і прем’єрою. Був присутній на виставі і нардеп Хлань, який давно надає протекцію меру Генічеська і зараз всіляко, напередодні виборів, не упустить можливість продати своє обличчя потенційним виборцям. Найбільше це нагадувало не дуже сильно завуальовану агітацію, але на подібних заходах – це просто неповага до людей! Додатково до всього, безпосередньо перед спектаклем співробітники міськради роздавали буклети з … зображенням на всю сторінку свого безпосереднього начальства. Реклама без кордонів! Причому піар, можна прямо сказати, на чужому горі. Не варто зайвий раз нагадувати, для кого і навіщо створювалася “Територія добра”.

Виникає одне просте запитання: невже мало інших гідних приводів і подій, щоб демонструвати там “передвиборчі переваги” – не змішуючи милосердя з піаром ?!

Але депутатів і чиновників, схоже, хвилює і тривожить тільки їх особистий результат. Про решту вони чи то забувають, чи то взагалі не думають. Ну а нам з вами все-таки важливо пам’ятати про головне: про людяність, зберігаючи віру і надію, що коли-небудь і політики будуть для людей, а не тільки люди – для політиків …

Олексій Толстих, Херсон