Херсонська область: Сальдо оголосив “евакуацію”, Янушевич просить ігнорувати

“Голова Адміністрації Херсонської області”, депутат Херсонської міськради від іменного партійного блоку (діяльність заборонена) Владімір Сальдо закликав херсонців до “евакуації на лівий берег”. Сальдо вже оголошено дві заочні підозри за державну зраду та організацію псевдореферендуму. Голова Херсонської обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич закликав херсонців ігнорувати нікчемні заклики псевдовлади від колаборантів.

Янушевич закликав мешканців Херсонської області ігнорувати організовану російськими окупантами «евакуацію».

Ярослав Янушевич зазначив, що російські окупанти хочуть у такий спосіб використовувати українців як заручників — «живого щита».

«Херсонці, наполегливо прошу вас, – ігноруйте все, що вам кажуть чи вимагають від вас окупанти. Вони хочуть взяти наших людей у заручники та використовувати їх як «живий щит». Не дозвольте, щоб імперія зла прикривалася вами, вашими батьками, дітьми», – заявив голова Херсонської ОВА.

Тим часом в Херсоні в мікрорайоні “Річпорт” вивісили графік відправки катерів на лівий берег, де людей автобусами везуть в бік Армянська та Джанкою (територія тимчасово окупованої Російською Федерацією з 2014 року Автономної Республіки Крим). З собою потрібно мати документи в водонепроникному пакеті, воду, їжу та речі загальною вагою не більше 50 кілограм. Херсонцям (а також і всім іншим мешканцям області, а також деяким абонентам мобільного зв’язку, що виїхали на підконтрольну територію) надходять SMS-повідомлення про необхідність евакуації через можливі обстріли з боку Збройних Сил України. Також в російських пропагандистських Телеграм-каналах активно розкручується тема виїзду на територію Російської Федерації і отримання “житлових сертифікатів”. Здебільшого пропозицією користуються працівники бюджетних, медичних установ, як співпрацювали з окупаційною владою і побоюються відповідальності відповідно до діючого українського законодавства. Також окупанти вивозять обладнання та цінні речі з бюджетних установ, лікарень, банків.

Українські війська в Херсонській області продовжують наступальні та стабілізаційні дії, постійно надходить інформація про звільнення населених пунктів. Аналітики не виключають, що найближчими тижнями російські окупанти можуть залишити Херсон як “жест доброї волі” або через “непереборні обставини”, а центром “Херсонской области РФ” оголосять, наприклад, Генічеськ. Таким чином росіяни залишать під своїм контролем сухопутний коридор з Криму через Мелітополь до території РФ.