Херсон став містом-побратимом Бізерти (Туніс)

“У негоду, яка вирує вже кілька днів, Херсон приймає гостей з найтеплішого континенту — Африки. З офіційним візитом до обласного центру прибула делегація з туніської Бізерти. Місто є найпівнічнішою точкою Африки, але якщо врахувати, що в лютому найнижча температура там +9 С, і то вночі, сніг для цих людей є справжнім стресом. Цікаво, що Херсон з Бізертою розділяють понад 4 тисячі кілометрів, яким чином на далекому континенті дізналися про наше місто, гості не уточнюють, просто дякують Почесному консульству Тунісу в Україні, яке сприяло візиту. В обласному центрі делегація на чолі з мером Бізерти зупинилася на три дні. За цей час її представники мають наміри зустрітися з представниками бізнес-кіл регіону та відвідати низку підприємств. Почався візит з офіційного прийому у Херсонській міській раді, під час якого херсонський міський голова Володимир Миколаєнко та голова міської ради Бізерти Хамаді Бен Амор підписали історичну угоду — відтепер Херсон і Бізерта побратими.

Спілкуються гості французькою — майже 80 років Туніс перебував під протекторатом Франції, доки не отримав незалежність. У самої Бізерти стародавня історія — перше поселення, яке з’явилося тут, на африканському березі Середземного моря, датують початком XII століття до н. е. Заснування міста зумовлене вигідним географічним розташуванням, Бізерта має вихід на 200 км морського узбережжя, відтак, тут здавна існував порт. Водними коридорами місто експортує товари у низку країн, головно йдеться про рибу, яку виловлюють та переробляють у цій точці Тунісу. Крім рибної галузі, в Бізерті добре розвинений туризм, місто, що має купу піщаних та кам’яних пляжів, вихід до маленьких островів та розвинену готельну інфраструктуру, називають африканським Дубаєм. Хоча рекреаційна зона для Бізерти не основна, судячи з розповідей його мера, там повним ходом розвивається промисловість. Судіть самі, у місті на 160 тис. населення, це як пів-Херсона, діють 9 індустріальних зон і працюють 260 підприємств, більшість з яких експортують свої товари в різні країни світу. Економіка в Тунісі пішла розвиватися після революції, яка відбулася 4 роки тому. Найпопулярніші підприємства в Бізерті — металургійні й цементні заводи, обертів набирає видобуток нафти. Тут впроваджують енергозберігаючі технології, зокрема використовуючи енергію вітру. Також велику ставку в цьому місті роблять на освіту, вдумайтеся, у Бізерті 7(!) університетів, зокрема, морська академія. Тож не дивно, чому, прибувши до Херсона, гості передусім поцікавилися можливістю відвідання Херсонської морської академії, і в навчальному закладі їх радо прийняли.

Як саме Бізерта може співпрацювати з Херсоном, гості поки що не уточнюють, бо ще вивчають потенціал міста на півдні України. Але те, що у складі делегації прибув голова Торгово-промислової палати Бізерти, якій вже 118 років, свідчить про серйозні наміри сторони.

— Наша країна довгий час була більш закритою, але зараз ми співпрацюємо з країнами південної Європи. Україна — це для нас щось нове, ми зацікавлені в багатьох аспектах, зараз ознайомлюємося з галузями, які найбільш розвинені, а потім визначимося з пріоритетами. Поки що насамперед нас цікавить морська академія, — зазначив голова Торгово-промислової палати м. Бізерти Мохаммед Фовзі Бен Ісса.

Що цікавого нове побратимство принесе Херсону? Африканська сторона вже запросила нашу делегацію до себе в гості, щоб показати, як живеться у Бізерті. Між іншим, у муніципалітеті всього 19 депутатів. Після революції у раді опинилися дві партії, одна з яких є опозиційною і контролює владну. Але це, за словами гостей, громаді приносить лише користь. Порівнювати з Херсоном не будемо. Ми у Бізерті не були!” – пише Марина Савченко, “Новий день”.

Фото з офіційного сайту виконавчого комітету Херсонської міської ради.