Депутату Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонської області оголосили заочну підозру

73-річному Володимиру Ганжі, екс-керівнику агрофірми “Сиваш” та депутату Новотроїцької селищної ради Генічеського району Херсонщини, оголосили заочну підозру за ч. 2 ст. 111 (“Державна зрада”) Кримінального кодексу України. Про це повідомляє СБУ та “Судовий репортер”.

За версією слідства, після повномасштабного вторгнення Росії у селищі Новотроїцьке Ганжа зібрав місцевих жителів на території агрофірми і агітував прийняти порядки і закони окупантів, а також закликав бізнесменів та аграріїв співпрацювати з Росією.

Згідно з текстом оприлюдненої підозри, під погрозами звільнення Ганжа змушував працівників своєї агрофірми голосувати на незаконному референдумі за приєднання до РФ.

У слідства є інформація, що Ганжа давав росіянам техніку для будівництва та облаштування блокпостів та окопів, а також забезпечував їх продуктами та продовольством. 

2 грудня 2022 року підприємець зареєстрував агрофірму «Сиваш» у російській податковій службі, забезпечуючи надходження податків до бюджету країни-агресора.

За даними слідства, не пізніше квітня 2023 року, Ганжа через свою агрофірму вивіз сільськогосподарську продукцію з окупованої території. Далі товар доставили до морських портів РФ та анексованого Криму, а звідти відправили до інших країн під виглядом експортної продукції Росії.

Ганжі загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Документування протиправної діяльності здійснювали співробітники СБУ в Херсонській області за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури.