Херсонському депутату подовжили тримання під вартою без застави

Рішення Жовтневого районного суду міста Кривий Ріг щодо Іллі Карамалікова, депутата Херсонської міської ради (“Нам тут жити”), щодо продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, підтверджене ухвалою з судового реєстру.

Прокурор вказав на можливість уникнення суду та перешкоджання розслідуванню, що мотивувало продовження запобіжного заходу.

Адвокат Карамалікова Михайло Величко наголосив на відсутності обґрунтувань обвинувачення.

Суд вирішив продовжити запобіжний захід до 11 квітня 2024 року без можливості внесення застави.

Затримання Карамалікова сталося 16 квітня 2022 року, коли він спробував виїхати за кордон із паспортом іншої країни. Йому пред’явлено звинувачення у державній зраді, що може призвести до довічного ув’язнення. Суд також вимагає перевірити заяви Карамалікова про насильство у в’язниці.

В березні 2022 року Карамаліков організував в Херсоні так звану “народну міліцію”, яка за його словами функціонувала як підрозділ КП “Муніципальна варта” і патрулювала місто Херсон, захищаючи від мародерів. При цьому місто Херсон під час комендантської години і вдень повністю контролюється російськими військовими. Про ефективність роботи “народної міліції” Карамалікова може свідчити той факт, що сам Карамаліков повідомляв про пограбування невідомими у формі російських військових волонтерського центру в приміщенні його “нічного клубу” “Amigo” в мікрорайоні “Корабел” (Корабельний район міста Херсон).

Крім депутатства, Карамаліков заявляв, що є членом Національної спілки журналістів України. Вступити до спілки журналістів через Одеську регіональну організацію НСЖУ і отримати посвідчення Карамалікову допоміг раніше судимий Геннадій Шелестенко, який називає себе “головним редактором сайту “Херсонський вісник нью” та з початку окупації співпрацює з колаборантським “Комітетом спасіння Херсонщини “За мир та порядок”, а також пише публікації для низки російських пропагандистських ресурсів. Карамаліков неодноразово робив стріми з власної сторінки у соціальній мережі Facebook, а Шелестенко робив репости на сторінку сайту “Херсонський вісник нью” і називав Карамалікова “журналістом сайту “Херсонський вісник нью”. Шелестенко брав участь у колаборантському мітингу в Парку Слави в Херсоні 13 березня 2022 року. Шелестенко втік до Росії після звільнення Херсона і вже отримав заочну підозру у державній зраді. В квітні 2022 року Шелестенка виключили з НСЖУ, а після перевірки виявилось, що Одеська регіональна організація НСЖУ ще у квітні 2021 р. скасувала своє рішення про прийом 9 нових членів спілки з Херсона, серед них – і Ілля Карамаліков, а також Віктор Тєкутьєв, Сергій Дмитрієв та інші.