Кримський “Титан”: як Херсонщина долає катастрофу

Орієнтовно в кінці серпня — на початку вересня 2018 року на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, в Армянську, міг статися викид хімічних сполук на заводі “Титанові інвестиції”.

Реакція влади не забарилась. 5 вересня 2018 року, о шостій ранку група обласних лікарів направилася до сіл Каланчацького та Чаплинського районів для обстеження, в першу чергу, дітлахів, адже за неофіційною інформацією хімічні викиди заводу «Титанові інвестиції», що знаходиться в окупованому РФ Криму, збільшилися в рази.
За словами директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктора Короленка, у зазначених районах працюють 4 бригади та відбувається огляд населення, серед сіл прилеглих до заводу. За добу оглянули понад 700 людей.
«У ході обстеження працюють обласні лікарі вищої категорії, серед яких кардіологи, педіатри, терапевти, отоларингологи. Наразі серед дорослого населення випадків захворювань поки що не виявлено. А серед дітей 5-7-х класів є близько 20 випадків ларингіту, сльозотечі, подразнення слизової оболонки. При цьому не можна точно стверджувати, що виявлені захворювання пов’язані з хімічними викидами кримського заводу. Результати обстежень отримаємо після лабораторних досліджень», – підкреслив Віктор Короленко.
Крім того, 5 вересня 2018 року Херсонщину відвідала міжвідомча робоча група щодо визначення екологічної ситуації на території Херсонської області, яка зазнала вражень від наслідків роботи заводу «Титанові інвестиції» (раніше – «Кримський титан», – ред.), що наразі знаходиться на території окупованого Криму й підпорядковується тамтешньому окупаційному керівництву.
До складу комісії увійшли заступник Міністра екології та природних ресурсів України, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації, керівництво Державної екологічної інспекції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Міністерства охорони здоров’я України тощо.

6 вересня 2018 року Президент України Петро Порошенко скликав засідання Ради національної безпеки та оборони. Як зазначив Петро Порошенко, “причиною екологічної катастрофи, яка трапилася на території тимчасово окупованого Криму в місті Армянськ, за моїми надійними джерелами стало тренуваннями російських військових. Необхідно створити міжнародну комісію і припинити екологічну катастрофу, яка впливає на екологію в Україні. Також доручив Володимиру Гройсману підготувати умови і запросити дітей з Армянська, які постраждали від екологічної атаки, оздоровитися та відпочити на Херсонщині.
Українська держава піклується про кожного, хто опинився на окупованій території – незалежно, чи це територія тимчасово окупованого українського Криму, чи окупована територія українського Донбасу.”

Як написав 7 вересня 2018 року на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook голова Херсонської обласної державної адміністрації Гордєєв Андрій Анатолійович:
“Вчора по поверненні з відрядження була скликана регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій в Херсонській області. Були прийняті рішення щодо попередження можливих негативних наслідків від діяльності заводу “Титанові інвестиції”, який працює на окупованій території.
Так, був призупинений процес пропуску на КПВВ Каланчак, КПВВ Чаплинка в сторону півострова Крим (із встановленням медико-санітарних пунктів). Також ми призупиняємо навчальний процес в школах і дитячих садках, які знаходяться в зонах можливих уражень, організовуємо оздоровлення цих дітей в таборах області, а також продовжуємо медичний догляд за вагітними жінками, які проживають в зазначених населених пунктах.
Ці заходи ми організовуємо з метою попередження техногенної катастрофи. Сьогодні о 10 годині в Каланчаку проводимо збори з громадськістю, представниками місцевого самоврядування, фахівцями, представниками правоохоронних органів для організації контрольованих дій.
Ми також повідомляємо жителям Криму, що проживають на уражених територіях півострова,
про можливість влаштувати дітей для оздоровлення
в дитячих таборах Херсонської області.”

Окупаційна влада Криму блокує правдиву інформацію. Але повністю перекрити зв’язок не вдалось: люди повідомляють про загибель посівів, пожовтілі дерева, іржу на всьому, що має хоч якусь частку металу. Отруїлись прикордонники на КПВВ.

Ситуація в прилеглих до тимчасово окупованої території Криму районах — під контролем. Як написав у соціальній мережі Facebook керівник обласного управління освіти та науки Криницький Євген Анатолійович:
“Видалась хвилинка за ці дві робочі доби! Одне інформую: в Мирненській, Каланчацькій, Присиваській ОТГ та частково в Каланчацькому і Чаплинському району тимчасово призупинено освітній процес! Всім бажаючим дітям та батькам з ймовірної небезпечноі зони ми створили умови для відпочинку у місті Скадовськ! На цей час цією можливістю скористались 528 дітей та дорослих! Всі діти були обстежені лікарями – відхилень чи хвороб, що були би пов`язані з хімічними речовинами не виявлено! Вже з понеділка учні продовжують навчатись та відпочивати у школах Скадовську! Дякую всім своїм колегам та друзям, усім службам та управлінням за злагоджену роботу! Ми разом змогли подарувати дітям відпочинок та можливість оздоровитись!
Всім бажаючим ми готові прийти на допомогу!
P.S. Найбільше мені сподобались посмішки дітей та батьків на морі і як виявилось багато з них вперше відпочивають на морі! Продовжуємо працювати”

На це не забарилась реакція одіозного Іллі Ківи. Він приїхав на Херсонщину і почав сипати погрозами, що розповість про все … Міністру внутрішніх справ Авакову.
Його помічник, голова обласного осередку Соціалістичної партії України Стремоусов Кирило теж намагається критикувати дії влади. При цьому вони нічого не роблять ні для евакуації населення, ні для роз’яснень, лише онлайн-включення та гучні заяви: “виб’ємо зуби”, “ви тут не будете працювати” і т.п. Зрозуміло, що розкачати ситуацію до того, що люди почнуть виходити на вулиці та влаштовувати самосуди, Ківа та Стремоусов поки що не можуть.
До речі, Стремоусов цього літа відпочивав із сім’єю в окупованому Криму. А потім поїхав відпочивати до Європи. Питання викидів заводу “Титан”, розташованого на окупованій території, Кирила та Іллю тоді аж ніяк не парило.
Володимир Шелудько, керівник обласної організації Партії зелених України, теж звернувся до голови Херсонської ОДА з критикою:
“Андрій Гордєєв, вкотре підтримую пропозицію щодо звернення до міжнародних інстанцій для організації їми хоча б експрес аналізу процесів повязаних з ідентифікацією викидів. Будьте реалістом, вашій команді не вдається змусити птахопідприємства Східного і Чорнобаївки працювати по закону і не труїти людей, не достає можливостей утилізувати непридатну отруту, яка до речі частково знаходиться і в селищі Мирне, а тут підприємство, яке взагалі не під юрисдикцією України. У вас багато друзів і знайомих серед нардепів, то може за їх підтримки спробувати достукатися до Європи і світу щоб за їх допомоги зрозуміти що відбулося. “.

Довідково: Підприємство «Титан» введено в експлуатацію в шістдесятих роках минулого століття та відноситься до високого класу небезпеки, оскільки у виробничому процесі застосовуються сірчана кислота та інші хімічні сполуки. Для зберігання відходів та сірчаної кислоти біля підприємства розташоване кислотосховище, загальною площею до 43 га. Для нейтралізації негативного впливу сірчаної кислоти на довкілля, поверхня кислотосховища повинна бути вкрита шаром прісної води, яка раніше надходила з України. Починаючи з 2014р. через нестачу прісної води у окупованому Криму сховище пересихає. За інформацію місцевих мешканців підприємство також наносить шкоду довкіллю через зношення фільтрів, через які відбуваються викиди відходів у повітря.