Суд помʼякшив покарання селянці з Херсонщини, яка працювала на окупаційному референдумі

Приморський районний суд міста Одеси визнав мешканку Херсонської області винною у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 21 грудня 2022 року.

Обвинувачена була членом дільничної виборчої  комісії під час незаконного референдуму в селі Новорайськ Бериславського району Херсонської області. 23-27 вересня 2022 року вона з переносною урною та бюлетенями ходила по дворах місцевих жителів, залучаючи їх до голосування  за вихід Херсонської області зі складу України з подальшим приєднанням до РФ. 

У суді жінка вину визнала. Розповіла, що є інвалідом ІІІ групи, пенсіонеркою, має ряд тяжких захворювань, в тому числі хвора на цукровий діабет. У 2019 році перенесла операцію з видалення лімфовузлів на шиї. Під час окупації в неї почались труднощі з купівлею продуктів та ліків. Пенсію вона деякий час отримувала через банкомат у відділені «ПриватБанку» у місті Бериславі. Але в травні 2022-го відділення банку зруйнувалося влучанням снаряду і вона вже не могла отримувати виплати. Обвинувачена жила за рахунок зарплати цивільного чоловіка – близько 1500 гривень і допомоги дочки, але коштів, в тому числі для придбання ліків їй не вистачало. Також наближалась зима та необхідно було купити дрова для опалення будинку. Якось на вулиці її перестріла знайома, яка раніше була сільським головою та запропонувала взяти участь у проведенні виборів, організованих російською військовою адміністрацією.

Зважаючи на свій вік та стан здоровʼя обвинувачена начебто не хотіла цим займатись та сказала, що подумає. Через деякий час знайома знову запропонувала їй цю роботу, а обвинувачена зіслалася на погане здоровʼя та радила пошукати когось молодшого та здоровішого. Проте знайома відповіла, що більше нікому, бо всі молоді виїхали, тому вона повинна взяти участь, інакше підведе її. Після вмовлянь обвинувачена і підписала заяву та приступила до обовʼязків. Членів комісії  поділили на трійки. В обовʼязки їхньої трійки входив подворовий обхід з бюлетенями та урною для голосування мешканців сіл Новорайськ та Маяки, що вони і робили. Вони підходили до помешкань людей і пропонували їм проголосувати.

Обвинувачена запевнила, що не агітувала за приєднання до РФ та не примушувала голосувати. «Референдум» тривав кілька днів, урну з бюлетенями вони віддали так званому секретарю виборчої комісії. Після цього обвинувачена отримала кошти за участь у виборах у російських рублях, які одразу обміняла на гривні для придбання ліків та дров. Обвинувачена сказала, що погодилась це робити у звʼязку зі скрутним матеріальним становищем і в скоєному щиро розкаюється.

За участь у проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території жінці загрожувало від 5 до 10 років вʼязниці. 

Суд врахував щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину. Крім того, суд вважає, що обвинувачена порушила закон внаслідок збігу тяжких особистих обставин. Йдеться про її інвалідність та захворювання, що потребували додаткових матеріальних витрат, а також ситуацію, коли обвинувачена не могла отримувати пенсію і соціальну допомогу. 

Відтак суд призначив жінці покарання менш суворе, аніж передбачене законом, – 2 рок і 6 місяців позбавлення волі. Додатково засудженій забороняється на 10 років обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.