Тулупов намагається “децентралізувати” Генічеськ

Бурхливо і трохи безглуздо пройшло спеціальне виїзне засідання представників “Центру розвитку місцевого самоврядування”, що відбулось 6 березня 2018 року в Генічеську. Присвячено воно було питанню децентралізації. Приводом послужило запрошення Генічеського міського голови Олександра Васильовича Тулупова. Про дату засідання і порядок денний практично ніхто не знав – крім “осіб, наближених до імператора”! Дійсно, “підкрався непомітно”, як то кажуть. Як так, чому, навіщо, звідки ?!

Насправді, ні для кого не є секретом, що Тулупов давно спить і бачить, як до міста Генічеська приєднується Арабатська Стрілка. Це стійка мрія генічеського мера, і навіть уві сні, коли вона збувається, він, можливо, солодко прицмокує губами і посміхається. Але мріяти, як відомо, не шкідливо. Головне, що? Діяти! І Тулупов робить цілком конкретні кроки, але – тихі, і ледь чутні іншим, простим смертним. І це можна зрозуміти: щоб ніхто раптом не завадив втіленню бажань. Все вірно – “не чіпайте мою ніжну мрію своїми брудними лапами”.

Тим часом, в холодному залі кінотеатру “Україна” вдалося зібрати кворум з тридцяти чоловік: працівників комунальних підприємств, обраних з числа депутатів і частини представників сільських рад. Приїхав на це дійство навіть виконуючий обов’язки заступника голови Херсонської обласної державної адміністрації Бутрій!

Найімовірніше, збираючи під шумок “засідання невидимок”, Олександр Тулупов розраховував провести ті самі заповітні громадські слухання, які б стали підставою для прийняття рішення – про процес об’єднання з іншими громадами на сесії міськради. Без зволікань, дискусій і обговорень нюансів. Хоча дуже непогано б розібратися детально і за всіма пунктами, які вигоди (і недоліки) принесе об’єднання учасникам, так воно всім необхідно саме зараз. Не збираючи “таємних комісій” – адже таємне завжди стає явним.

Що штовхає Тулупова і його команду до таких поспішним дій – можна тільки здогадуватися. Можливо, що до діючого мера останнім часом накопичилося забагато питань щодо раціональності ряду проведених дій, зокрема, законності рішень по Генічеському пляжу, тому міський голова, відчуваючи деяку хиткість позицій під собою, поспішає, прагнучи швидше провести вибори під реформу і приєднати до міста хоча б Червоне (колишнє Червонопрапорне), що нібито обіцяє безлічь електоральних та іміджевих вигод, здатних істотно зміцнити становище Тулупова.

При цьому мер успішно використовує чудову тактику співпраці з “ворожими силами”. Будучи обраним, нагадаємо, від “Опозиційного блока”, останнім часом Генічеський міський голова заручився підтримкою не тільки “провладного” блочно-президентського нардепа Сергія Хлань, що став раптово одним з головних прихильників мера і його політики, а й ще і депутата з протилежного політичного табору Олександра Галька (ще більш дивна подія), який відразу з’явився в образі “посла доброї волі” з питань децентралізації та у відведеній йому ролі, як раз і покликаний був активно переконувати представників рад Арабатській стрілки в тому, наскільки їм необхідно якнайшвидше об’єднання з містом Генічеськом, без якого вже нікуди і ніяк.

Що з цього всього вийшло? Скажемо відверто: не по-шекспірівськи, мало шуму, і … нічого. Нечисленні учасники доленосних зборів в основному спостерігали за поважним Олександром Васильовичем, який метався холодною залою, як змерзла білка, і намагався “водити” хоровод. Була відсутня як така модерація питань, панувало нерозуміння теми, все відбувалося поспіхом, безглуздо. Про таке кажуть просто – провал. Холодно …

Підсумуємо: до питань децентраліціі і об’єднання громад необхідно повернутися, ретельно вивчивши всі “за” і “проти”. І зовсім на іншому рівні! Професійно! Без морозних “зборів невидимок”, які не знають, для чого вони взагалі тут зібралися. І не ігноруючи громадськість. Ні в якому разі не продавлювати “потрібне рішення” на догоду кому б то не було, зацікавленим персонажам (при всіх їх заслугах і регаліях), а робити ті дії, які принесуть реальну користь місту і сільрадам. І це не політика, а економіка і здоровий глузд.