Херсонські колаборанти викрали виборчу документацію з Державного архіву

В тимчасово захопленому російськими окупантами Херсоні колаборанти за підтримки російських військових викрали виборчу документацію з Державного архіву Херсонської області.

Можливо, йдеться про списки виборців.

За попередньою версією, персональні дані виборців міста Херсона та області можуть бути використані окупантами для організації псевдореферендуму для зміни територіальних меж України.

Національна поліція України відкрила кримінальне провадження.

Повідомлення про злочин надійшло від представника Держархіву. За його словами, 7 червня 2022 року до приміщення прийшли троє невстановлених чоловіків, які мали посвідчення працівника новоствореної окупаційною владою російської федерації “військово-цивільної адміністрації”. Окупанти погрожували працівникам установи застосуванням автоматичної зброї, таким чином вони незаконно вилучили з архіву 15 коробок з документацією. Там були і списки виборців з чергових виборів президента в 2019 році.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст.110 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої.