В тимчасово захоплених частинах Херсонської та Запорізької областей росіяни хочуть провести «референдуми»

Призначений російськими окупантами так званий «голова Запорізької області» Євген Балицький підписав розпорядження про проведення «референдуму» щодо приєднання до Росії, повідомляє російський сайт «РБК» з посиланням на російське пропагандистське ЗМІ «РИА Новости». Аналогічну інформацію викладено в Телеграм-каналі «Евгений Балицкий»:

Частина Запорізької області (Україна), зокрема міста Мелітополь та Енергодар, а також територія Запорізької АЕС тимчасово перебуває під контролем російських окупаційних військ. Також росіяни захопили і контролюють більшу частину Херсонської області (Україна). На цих територіях російськими окупантами було сформовано так звані «військово-цивільні адміністрації» (ВГА). Після цього у маріонеткових «ВГА»заявили про плани провести «референдуми» щодо входження до складу Росії та створили «виборчі комісії».

«Заступник голови ВГА Херсонської області» Кирило Стремоусов повідомив, що голосування для обох територій може пройти в один день і заплановане на першу половину вересня. Це може бути 11 вересня ( в цей день місцеві вибори пройдуть в Росії) або інша дата.

Не виключено, що через ризик наступу українських військ «референдум» можуть провести (чи просто оголосити про проведення і одразу оприлюднити результати) раніше оголошеної дати. Або «референдум» не встигнуть провести.

Центральна виборча комісія (ЦВК) України неодноразово звертала увагу на незаконність проведення будь-яких «референдумів» на територіях, які тимчасово контролюються російськими військами.

Раніше повідомлялось, що Президент України Володимир Зеленський призначив голову Херсонської ОДА Ярослава Янушевича.